ro | en
Cabinet Ecou

Cabinet Ecou

Autori: arh. Bogdan Ciocodeica
Foto: Bogdan Ciocodeica, Alin Stoica

Comentariul autorului

Cabinetul Ecou este un obiect de mobilier care face parte dintr-o colecție mai extinsă. Ecou este format dintr-o serie de piese de mobilier, de colecție, în ediție limitată, create în exclusivitate pentru Galeria Kolkhoze din Paris. Fiecare obiect este produs într-o ediție de 8+4 AP (artist approved), numerotate și semnate, ele fiind la intersecția dintre un obiect funcțional și unul sculptural.
Ecou are ca punct de plecare sculptura modernistă, din care se inspiră prin preluarea unui gest simplu pe care îl sintetizează la maxim și îl remixează, astfel explorând noi forme și valențe ce se nasc din acest joc. Integrând această mișcare spațială într-o piesă de mobilier, ea capătă noi forme de existență, renaște. Demersul este unul de distilare a formei și de căutare a unor noi înțelesuri într-un mediu palpabil realizând o punte între un obiect cu rol funcțional și o sculptură.
Cabinetul pleacă de la o linie șerpuită, care este extrudată, căpătând tridimensionalitate. Corpul acestuia are o formă trapezoidală, astfel ușile creează o mișcare și o volumetrie total neașteptată în momentul deschiderii. Ele se deschid ca niște aripi care se fixează și rămân deschise cu ajutorul balamalelor care se blochează pe poziție. Riflajul creat prin extrudarea liniei 2D nu este uniform. El are un crescendo pe două direcții. Pe fetele sertarelor inferioare are o dimensiune mai mare, ca mai apoi pe ușile batante dimensiunea să scadă. În paralel, adâncimea acestora scade de jos in sus, păstrând idea de trapez a obiectului și în vederea laterală.
Cabinetul este produs de către un atelier de tâmplărie cu tradiție din Franța și reprezintă un exemplu de măiestrie iî sculptarea și prelucrarea lemnului. Lemnul folosit completează volumetria și aduce textura și adâncime obiectului. Tonurile de lemn închis ale nucului american, creează un joc de umbre și lumină, care accentuază efectul dramatic al pliurilor.
Colecția Ecou este formată din 6 piese individuale și cuprinde: un cabinet, o comodă, o masă, o masă de cafea, un paravan despărțitor și o noptieră.