ro | en
Ansamblu rezidențial Stejarii II
  • Premiul special al Asociației Societăților de Arhitectură din România

Ansamblu rezidențial Stejarii II

Autori: arh. Radu Teacă, arh. Corina Nicola, arh. Andrei Teacă
Birou de proiectare: Artline SRL

Colaboratori:
Colaboratori: arh. Alexandra Uță, arh. Alina Bălan, arh. Maria Ghement, arh. Dimitrie Zerva, arh. Gruia Dumitrescu, arh. Petru Darida, arh. Andreea Manea, stud. arh. Oleg Buza, stud. arh. Sara Iosub
Structura: Concept Structure - ing. Cristian Năstase
Instalații - Proiect tehnic: General Instal Comp - ing. Bogdan Popescu Constructor: BTD Construct&Ambient SRL
Executant instalații + proiect DE: GTS
Consultanți fațade: ing. Attila Anderlik, GLASSROM - ing. Adrian Zamfir Beneficiar: Țiriac Imobiliare
Foto: Vlad Pătru

Comentariul autorului

Plecând de la sit, care este anturat pe trei laturi de pădure, soluția presupune o construcție continuă, ca o panglică care formează patru curți interioare, cu avantajul de a oferi posibilitatea ca toti locuitorii să poată vedea pădurea. Relația cu exteriorul se creează prin intermediul a două tipuri de terase, unele acoperite, „săpate” în volum și altele rezultate din alternanța nivelurilor diferite, care se concretizează în terase generoase. Conceptul se bazează pe jocul unor volume simple, paralelipipedice, care individualizează unităţile de locuit şi care aduc ansamblul la scara umană.
Prezența consistentă a teraselor adânci, cu jardiniere reprezintă o mediere între exterior şi interior, fapt ce aduce calitatea locuirii aproape de cea a locuinței individuale. La nivelul apartamentelor, s-a încercat pe cât posibil o segregare între zona de zi și zona de noapte, cu bucătăriile aproape de intrarea în apartament, în imediata apropiere a zonei de dining, de obicei având acces direct către o logie/terasă. Imobilul este un ansamblu cu apartamente generoase, de două, până la cinci camere, cu suprafeţe plecând de la 80 de mp până aproape de 200 mp, iar parcarea maşinilor se va realiza exclusiv în subsol, existând un parcaj cu 430 de locuri de parcare, inclusiv pentru încărcarea maşinilor electrice.
Atât parapetul plin al teraselor si logiilor sub forma de jardiniere, cât şi vegetaţia din jardiniere participă la estetica faţadelor, alături de culoarea albă dominantă. Totodată, în timpul pandemiei şi după, prezenţa teraselor generoase a devenit o necesitate în ceea ce priveşte calitatea locuirii. În încercarea de a pune în prim plan volumetria și având ca deziderat acuratețea imaginii, am folosit culoarea alb, anvelopanta fiind tratată ca faţadă ventilată, cu panourile de fibrociment tip Eternit alb pline sau perforate, care nu interferează cu gestul arhitectural. Tot pentru acest deziderat, atât structura verticală (diafragme, stâlpi), cât şi cea a consolelor, este puţin prezentă, integrându-se în pereţii partiurilor, fapt care contribuie la acurateţea volumetrică.
De asemenea, structura mixtă de beton şi triangulaţiile de metal, care susţin consolele, au dat posibilitatea unor deschideri mari, fară stâlpi în interiorul încăperilor, creând posibilitatea comunicării vizuale cu natura, fară niciun obstacol de ordin constructiv. Construcţia ţine cont de conceptul de casă pasivă și obține certificatul verde Breeam cu nivelul excellent.