ro | en
Avalon Estate
  • Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective”

Avalon Estate

Autori:
Adrian Untaru
Bogdan Brădățeanu
Andrei Șerbescu
Co-autori: Esenghiul Abdul, Ioana Tănasie, Rodica Dina, Mihaela Bâcu, Andrei Cârlescu, Andreea Precup, Constantin Stanciu, Ana Simionescu, Laura Oniga, Traian Iacob, Chan-Woo Park, Andreea Cutieru, Theodor Dinu, Adina Dobrotă, Laura Mihalache, Romina Pasculovici, Anca Teslevici, Mihail Filipenco, Ștefan Diaconescu, Răzvan Gheorge, Ștefan Sălăvăstru, Mihai Toader
Birou de proiectare: ADNBA

Colaboratori:
Colaboratori arhitectură (ADNBA): Mădălina Andrei, Casandra Armeanu, Roxana Durdun, Tiberius Tudor, Mihaela Dobre
Structura: Edit Structural
MEP: Alma Instal Pro
Beneficiar: Prime Kapital
Foto: Vlad Pătru, Vlad PătruVlad Pătru

Comentariul autorului

Situl proiectului Avalon Estate este amplasat in cartierul Pipera, Voluntari, lângă București. La momentul începerii proiectului, terenul era liber de orice structură construită, cu o formă relativă regulată de aprox. 8 ha. Fiind un ansamblu de mari dimensiuni și, în lipsa unui cadru definit clar de elemente construite, proiectul trebuia să fie autosuficient prin ceea ce se întâmplă în interiorul lui. În acest caz, arhitectura nu mai este gândită la scara de obiect raportat la zona construită din jur, ci la nivel de ansamblu. Pentru Avalon Estate am avut ocazia să creăm o comunitate așa cum ne-o imaginam noi, cu cu mix de tipuri de locuire specifică unei comunitați, în care avem case individuale, case înșiruite, apartamente în imobile de mici dimensiuni și rezolvare particulară, dar și apartamente în imobile colective, aceasta pe lângă o zonă de servicii, un club, o gradiniță și o zonă de parc comun, accesibil direct locuitorilor.

Astfel de proiecte integrate nu sunt însă multe în piaţă. Avalon Estate, este un caz fericit care nu încearcă să se conformeze unei cerințe sau unei analize de piață. Prin definiție, prin scara lui, este un proiect experimental, încercând să anticipeze un nou mod de a locui în București. Provocarea acestui proiect a reprezentat pentru noi construirea unei comunități.

Tipurile de locuire variază de la apartamente la townhouse-uri, locuințe înșiruite și vile urbane individuale și oferă ansamblului o imagine de mărimi și densități diferite menite să atenueze repetabilitatea si sa ofere calitate ridicată locuirii. Astfel, chiar dacă scara proiectului este considerabilă, prin diversitatea locuirii, ea devine umană și plăcută. Printre primele idei care au apărut a fost locuirea de tip grădină, o locuire mai aproape de pământ și de spațiul verde. Această idee – de „garden living” a generat dezvoltarea unui sistem de parcare care să mascheze autoturismele fără a afecta eficiența zonelor de intrare/ieșire. A rezultat astfel un drum principal pentru circulația autovehiculelor amplasat perimetral care reușește să țină întreaga circulație auto la periferia ansamblului. Restul circulațiilor interioare sunt alei, căi de biciclete și platforme „walkable” lasând comunității o suprafață verde de aprox. 30% din suprafața totală a terenului de 8 ha.

Unitățile care definesc acest proiect sunt locuințele înșiruite întâlnite foarte mult în centrele pietonale și în centrele vechi din alte orașe. Acest tip de locuire a reușit să rezolve problema circulației. Pe de-o parte ascund mașinile sub anumite terase și în același timp sunt deschise către o locuire aproape de gradină, generând două tipuri diferite de zone exterioare. Fiecare unitate are la parter o gradină în față în zona pietonală a străzii, dar si o terasă proprie la etaj. Astfel, două dintre etajele caselor au spații exterioare. Toate drumurile interne și trotuarele au fost gândite pentru a facilita circulația și trecerile pietonilor. Parcul central – marea gradină este destinat locuitorilor și reprezintă un accent major al vieții comunității, fiind un loc de adunare, de joacă, de recreere.