ro | en
Ansamblul rezidențial Marmura
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective”

Ansamblul rezidențial Marmura

Autori: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădățeanu, Petra Bodea, Esenghiul Abdul, Elena Zară
Birou de proiectare: ADNBA

Colaboratori:
Colaboratori arhitectură (ADNBA): Radu Constantin, Chan-Woo Park, Răzvan Gheorghe, Adrian Trifu, Adrian Bratu
Structura: Edit Structural
MEP: ADNBA
Arhitectură peisageră: Beros Abdul Architects
Beneficiar: Prime Kapital
Foto: Vlad Pătru, Marius Vasile

Comentariul autorului

Terenul are o configurație geometrică trapezoidală, iar ocuparea lui este rezultatul studiilor de însorire și de tramă stradală, dar și trasării unei noi artere interne – în prelungirea Străzii Pajura – care oferă coerență în planificarea urbană a zonei și va fi necesară dezvoltărilor ulterioare.
Intervenția vine ca răspuns generator de structură într-un context urban destructurat și constă într-un ansamblu de tip incintă format din 4 corpuri de clădire așezate perimetal pe laturile terenului rezultat, eliberând zona din mijlocul sitului, care devine un spațiu accesibil publicului, parțial plantat – o curte comună elevată de la nivelul străzii. Vis-à-vis, de-a lungul străzii nou create, se așază o construcție lamelară, parte integrantă a ansamblului.
Configurația volumetrică asigură fiecărui apartament, indiferent de tipologie și poziționare, o iluminare naturală adecvată și un spațiu exterior individual – fie sub forma unui balcon sau a unei logii. Diversitatea experiențelor de locuire se reflectă atât în varietatea spațială și morfologică a apartamentelor, precum și în orientarea cardinală și relația vizuală cu peisajul urban.
Pe lângă curte, există și alte elementele de susținere ale coeziunii comunitare și infrastructurii sociale ale ansamblului – spații interioare și exterioare ce pot fi accesate și utilizate în comun de către rezidenți și vizitatori - terasele circulabile, chicinetele, centrul comunitar și spațiile comune luminate natural ale coridoarelor de acces contribuie la calitatea vieții în cadrul complexului de apartamente.
Fragmentarea volumului, cromatica și detaliul dat de texturi și substructuri oferă identitate și reduc scara ansamblului. Percepția la nivelul ochiului va deveni cu atât mai familiară, cu cât spațiile verzi amenajate vor evolua în timp.
La bulevard, clădirea este amplasată în aliniamentul existent al zonei, favorizând relația cu cartierul extins și crearea unui anumit tip de urbanitate prin lărgirea domeniului public cu o piațetă în trepte la care clădirea se articulează formal printr-un portic pe dublă înalțime, dublat de un perete cortină, iar funcțional prin poziționare aici a spațiilor publice.
Parterul public - diferențiat ca materialitate și cromatică precum un soclu - oferă o permeabilitate vizuală și de mobilitate între piață (spațiul mineral de la bulevard) și curte (spațiul plantat din interiorul ansamblului), iar funcțiunile asociate comerțului de proximitate de la nivelul străzii și birourile de la nivelul mezaninului adaugă dimensiunea utilizării mixte a ansamblului.