ro | en
Imobil de apartamente pe strada Virgiliu
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective”

Imobil de apartamente pe strada Virgiliu

Autori: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Horia Munteanu, Constantin Ciocîrlan, Cezara Țînțăreanu, Laura Mihalache
Birou de proiectare: ADNBA

Colaboratori:
MEP: ADNBA
Structura: Concept Structure
Beneficiar: Millstone
Foto: Vlad Pătru, Daniel Miroțoi

Comentariul autorului

Bucureștiul poate fi cel mai bine caracterizat ca un oraș-colaj, un mozaic complex de clădiri care reflectă un spectru larg de stiluri arhitecturale, perioade istorice și influențe ideologice. Această stratificare arhitectonică și urbană nu este doar un rezultat al evoluției sale istorice, ci și un testament al schimbărilor politice și culturale care au influențat capitala.
Proiectul este construit pe un astfel de teritoriu, pe strada Virgiliu - ca un microcosm reprezentativ pentru diversitatea și complexitatea orașului.
Păstrarea țesutului urban original oferă, pe de o parte, privilegiul de a putea trăi în confortul unui cartier rezidențial liniștit, dar și în apropiere de unele dintre obiectivele importante ale Bucureștiului, precum Opera, Universitatea de Drept din București, Ateneul Român sau Grădinile Cișmigiu.
Clădirea își propune să fie un răspuns onest la cadrul urban specific – un teritoriu eclectic cu caracteristici spațiale diverse – realizând, totodată, un confort ridicat pentru viitoarele locuințe.
Clădirea se așază subtil, dar ferm, fără a căuta integrarea prin preluări formale în țesutul urban puternic amprentat de suprapunerile istorice. Aflată într-un context special definit, clădirea preia volumetriile si ritmul deja existent cu scopul de a obține o integrare coerentă si sinceră. Totodată aceasta se distinge subtil prin notele de interpretare la nivel arhitectural, prin texturi fine si accente discrete, cât și prin propuneri de natură funcțională.
Arhitectura echilibrată respectă scara zonei și pune în evidență elementele structurale, asigurând o prezență urbană. Evitându-se crearea unei ierarhii între fațade, expresia arhitecturală riguroasă e tratată în mod egal pe toate cele trei laturi – atât ca materialitate, fațadele fiind tratate cu textură de tencuială, cu excepția parterului tratat cu piatră, cât și ca fragmentare prin intermediul logiilor, a suprafețelor vitrate mari și prin retragerea ultimului nivel. Astfel, parterul estre tratat într-un registru diferențiat față de restul clădirii, marcând prin materialitate relația privilegiată față de stradă, precum și fuziunea spațiului interior cu cel exterior. Acest aspect distinct se reflectă prin variația sa atât în termeni de materiale utilizate, cât și în ceea ce privește paleta sa cromatică și servește ca o bază care facilitează conexiunea vizuală și accesul din zona pietonală.
La interior există 30 de unități de locuit. Pentru fiecare apartament, ne-am imaginat un scenariu de locuire în care am încercat să echilibrăm funcțiile riguroase și banalitatea cotidiană a unei zile. Experiența locuirii este îmbunătățită de relația directă pe care fiecare apartament o are cu propriul său spațiu exterior definit arhitectural, cum ar fi grădinile verzi pentru apartamentele de la parter, logiile mari pentru etajele curente sau terasele generoase pentru penthouse-urile de la ultimul etaj.
Catre stradă, clădirea se aliniază celei vecine deja existente, tot imobil de locuințe colective, oferind astfel continuitate frontului stradal. Clădirea folosește mare parte din terenul alocat, dorind spații generoase interioare și diferite pentru fiecare locuință. Planul este unul omogen, cu locuințe strâns legate ce se conectează cu exteriorul prin zonele largi vitrate, lăsând să patrundă o cantitate generoasă de lumină naturală. La ultimul etaj, volumul se retrage, făcând loc teraselor spațioase ce au privilegiul unei vederi panoramice asupra orașului.
Volumul curat și simplu este îmbogățit prin atenție la detalii, cum ar fi balustradele metalice fine de la balcoane și logii, precum și banchetele din lemn de la interior.
Echilibrul între plin și gol al fațadelor, decupajele volumului ce definesc spații exterioare conturează un joc al profunzimilor, constituind astfel un echilibru al relației dintre oraș și viața interioară a clădirii. Ritmul golurilor si al zonelor vitrate este ordonat și constant, exprimând claritate și reușește să se integreze ușor în contextul vecinătății. Proiectul se angajează să mențină un standard de viață ridicat specific zonei, de aceea apartamentele au spații generoase și suprafețe vitrate largi ce conectează experiența locuirii cu imagini ale orașului.