ro | en
Be Bionic! Arhitectură Bionică Experimentală

Be Bionic! Arhitectură Bionică Experimentală

Autori: arh. Maria Rosa Cervera, Spania, arh. Elena-Codina Dusoiu, arh. Tana-Nicoleta Lascu
Birou de proiectare: Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu/ Universidad de Alcala

Colaboratori:
arh.int. Ana Daia, mat. Anca Vitcu, arh.int. Georgiana Voinescu, arh. Crisanta Mocanu, arh. Ivan Curiel, arh. Maria Rosa Villalba, stud.arh. Anrei Grigoras, Andrei Mardale, Radu Vasilescu si altii
Comitet stiintific: prof.dr.arh.Cristina Ochinciuc, prof.dr.arh.Angelica Stan, ing. Mark Sarkisian
Foto: Crisanta Mocanu, Ivan Curiel, Rosa Cervera, Ivan Curiel, Maria Rosa Villalba

Comentariul autorului

Bionica este știința ce studiază în profunzime sistemele biologice pentru a obține cunoștințe utile ființei umane. Este un câmp de cercetare și aplicație interdisciplinar care se ocupă de studierea de soluții tehnice descoperite de natură prin evoluție și aplicarea acestora în tehnică și tehnologie umană inovatoare. În timp, și arhitectura s-a apropiat de domeniul bionicii, descoperind potenţialul extraordinar al aplicãrii legilor acesteia în edificarea de construcţii ce pot fi, în final, interpretate ca niște organism vii. Arhitecta Rosa Cervera a sesizat acest lucru și l-a aplicat încã de la sfârșitul sec.XX - începutul anilor 2000. Începând cu anul 2009, María Rosa Cervera Sardá a fost în mod constant oaspete al Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. A rezultat o bogată colaborare în domeniul academic și de cercetare între Universitatea Alcalá de Henares din Spania, la care predă prof. Rosa Cervera și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Astfel, au fost organizate seminarii internaţionale și workshopuri dedicate aplicării bionicii în arhitectură la Universitatea Alcalá de Henares în 2011, 2012, 2017, 2018, 2019, 2020 și la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în 2009, 2010, 2014, 2017, 2019, 2022, cu participarea a numeroși profesori, specialiști invitaţi, doctoranzi, studenţi și chiar elevi la Colegiul Tehnic și de Arhitectură „Ion N.Socolescu”. Concluziile știinţifice detaliate ale cercetării au fost reunite în cartea „Architecture Inspired by Nature. Experimenting Bionics”, publicată de prestigioasa editură Springer Nature în 2023. Expoziţia de la Muzeul Naţional Tehnic se dorește o ilustrare cât mai clară a concluziilor teoretice ale cărţii, un dar făcut publicului din România, fie că este specializat sau nu în arhitectură și design.
Proiectele prezentate în expoziţie sunt clasificate în opt categorii ce oferă opt posibile metode de investigare rezultate din înţelegerea aprofundată a legilor și principiilor naturale: structuri verticale (încercarea de a dobândi o cât mai mare înălţime pornind de la o bază cât mai redusă), forme inspirate din natură (cu aplicaţia morfologiei naturale, a dinamicii structurilor naturale sau a legilor de coeziune dintre particule ale ţesutului viu), compoziţii topologice fluide, aplicaţii ale geometriei fractale (traduse în natură prin legi de creștere), construcţii cu module, reciclare și structuri autovindecătoare, studiul diferitelor posibilităţi de percepere a luminii, structuri ușoare performante. Pentru o cât mai directă înţelegere a principiilor prezentate, acestea sunt diferenţiate pe culori.