ro | en
Volum de somn

Volum de somn

Autori: arh. Ghement Maria, arh. Justin Baroncea

Colaboratori:
Co-autori: Atelier Set Design
Emanuel Birtea, Andrei Angelescu

Coregraf si performer: Oana Muresan

Sound design: Vlaicu Golcea

Artist plastic: Lucian Hrisav

Cercetator Neurostiinte: Mihai Stancu

grafica: Maria Ghement, Justin Baroncea, Alexandru Voicu

Beneficiar: Galeria /SAC @ MALMAISON

Foto: Andrei Margulescu, Ioana Albu
Foto: Andrei Margulescu, Ioana Albu

Comentariul autorului

Volum de somn – o instalație performativă care compune și reinterpretează, într-o maniera contemporană, procesul somnului.
Introducerea unei membrane transparente, elastice (6.60 x 6.30 m), în spațiul galeriei, repoziționează “spectatorii”, artistul și acțiunea față de un plan de referință suspendat, la cota +1.10m.
În cadrul spectacolului, performerul este privit din doua perspective: ascendentă (când publicul este sub membrană) și descendentă (când artistul este sub membrană). Percepția spațiului (audio-vizuală și tactilă) se modifică în timp real, concomitent cu deformarea membranei sub greutatea celor cu care interacționează. Instalația a fost montată prima oară în 2022, când spațiul galeriei, în forma sa inițială, era vopsit alb.
În 2023, transformarea “containerului” și holului pentru expoziția de sculptură a artistului Dumitru Gorzo - “Scufița Magenta” dintr-un spațiu de tip white cube într-unul de tip black box, a fost un pretext pentru experimentarea cu parametri noi de lumină și culoare și introducerea unui filtru din 2 bucăți de material textil (3.65 x 8.00 m), de opacitate similară cu cea a membranei elastice.
Filtrul de tulle translucid pictat de Lucian Hrisav a fost suspendat între planul pardoselii și cel al segmentelor de lemn montate pe structura metalică a planșeului.
Susținând continuitatea planșeului suspendat în plan vertical, peliculele de material textil devin suport pentru vaporii de aerograf și conturează, prin suprapunere, un culoar de transfer din instalația performativă către spațiul exterior, intersectând expoziția de pe hol.
Cele doua instalații (suprafață pictată și planșeul elastic) nu concurează niciodată: sunt luminate pe rand, în funcție de momentele performative.