ro | en
Veron the shop
  • Mențiune

Veron the shop

Autori: arh. Ilinca Ghannadi, Designer Omid Ghannadi, arh. Teo Staicu, arh. Ana Georgescu, arh. Diana Curcă
Birou de proiectare: IOG Arhitectura

Colaboratori:
Execuție: Romart Abc Construct
Iluminat & aparataj: Albora Concept
Deco & mobilier: The Edit
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Magazinul Veron este situat într-un fost garaj al unei clădiri centrale, deținută de familia beneficiarilor încă de la construcția sa. Din cauza straturilor succesive de asfaltare ale trotuarului și degradarea rampei de acces, garajul aflat la demisol era neutilizat de zeci de ani. Beneficiarii doreau revitalizarea spațiului nefolosit prin conversia lui într-un butic pentru accesorii și piese vestimentare. Spațiul de 22 mp este compus dintr-o încăpere principală ce era destinată parcajului și o mică anexă ce a devenit în propunere locul cabinei de probă. Provocarea a fost crearea unei identități contemporane pentru un mic magazin care, deși amplasat stradal, nu era vizibil trecătorilor din pricina situării la demisol.
Propunerea a constat în placarea integrală a pereților și a pardoselii cu ceramică roz-palid, în formate diferite, alese în funcție de amplasament. Pereții au fost îndreptați pentru a acomoda formatul de 10/10cm, pentru pardoseală s-a folosit un format dreptunghiular montat în spic - herringbone, iar pentru insula centrală și postament s-au folosit placi 5/5cm.
Magazinul dispune din configurația inițială de o înălțime liberă de doar 230 cm și pentru a da amploare spațiului, tavanul este placat cu plexiglas reflexiv de culoare asemănătoare placărilor ceramice.
Pentru a păstra o atmosferă fluidă, mobilierul metalic este detașat de pereți, iar suporturile pentru umerașe sunt realizate din bare metalice ondulate. Astfel, ‘valurile’ dictează un număr maxim de produse expuse și păstrează ambianța eliberată a spațiului. Recepția este realizată dintr-un placaj metalic albastru care înfășoară blatul și se detașează de pereți. Inclusiv cabina de probă este un element detașat, realizat dintr-un ansamblu de oglinzi free-standing și o draperie ce le înconjoară.
Singurele elemente fixe rămân insula centrală, placată cu piese ceramice de 5/5cm și un postament pentru accesorii amplasat lângă intrare.
La momentul începerii proiectului, ușa garajului din lemn vizibil degradat nu era cea originală. Pentru realizarea accesului principal s-a propus un glasvand ce reinterpretează modelul ușii originale a garajului, însă cu sticlă clară pentru aduce lumina naturală în spațiul interior și vizibilitate de la nivelul străzii. În acest fel, magazinul devine un tablou decupat din fațada clădirii și contribuie la profunzimea frontului stradal.
În locul rampelor dezafectate s-a realizat o mini-curte de primire, încadrată de jardinierele existente ale grădinii și protejată de trotuar prin exploatarea diferenței de nivel. În acest fel, magazinul se deschide către cartier oferind o atmosferă familiară și protejată.
Meritul principal al proiectului este revitalizarea unui spațiu degradat, devenit prin intervenția propusă un loc ce face parte din comerțul de proximitate al unui cartier efervescent din centrul orașului.