ro | en
Restaurarea și extinderea unei case din strada Tugomir Voievod, București
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură și patrimoniu”

Restaurarea și extinderea unei case din strada Tugomir Voievod, București

Autori: arh. Mihai Ene
Birou de proiectare: Ene+Ene Arhitectură

Colaboratori:
Structura: ing. Paul Ioan, ing. Mihai Bran (Profesional Construct SRL)
HVAC: ing. Mihai Rusu (Custom Plan Engineering SRL)
Execuție: arh. Raul Pruteanu (Este Interior SRL)
Execuție mobilier fix: Tudor Migia (Publimpres S.R.L.)
Beneficiar: dl. Liviu Lică
Foto: arh. Iulius Cristea

Comentariul autorului

Restaurarea și extinderea unei case din strada Tugomir Voievod, București

Ocazia de a aborda din nou tema intervențiilor asupra caselor existente s-a materializat în anul 2020, când am fost contactați cu intenția de a ni se încredința restaurarea, reconfigurarea și extinderea unei case tipic bucureștene, construită pe un singur nivel, la începutul anilor ’30 și având o suprafață foarte modestă, de doar 49 mp. Aflată pe strada Tugomir Voievod, într-un vechi cartier din apropierea Pieței Obor, caracterizat de o lotizare repetitivă, cu terenuri de mici dimensiuni, casa se găsea într-o stare de degradare structurală foarte avansată, însă păstra majoritatea elementelor exterioare originale din ipsos și lemn. Proporțiile, detalierea delicată, scara umană, ne-au făcut să o îndrăgim imediat și să ne propunem să contribuim la revitalizarea ei.
Necesitățile funcționale ale noului proprietar cereau o reconfigurare a zonei de zi, valorificarea potențialului vechiului pod transformat acum în mansardă, precum și introducerea unui atelier de bricolaj, care, pentru a nu disturba prea mult întregul, a fost amenajat în noul subsol. Configurația inițială, caracteristică caselor bucureștene modeste construite în prima parte a secolului trecut, preluată din arhitectura populară românească, având doar trei spații desfășurate liniar, pe parter, a fost păstrată și amplificată în noua formulă spațială propusă. Una dintre camere, cea dinspre spatele lotului a fost demolată și înlocuită cu un spațiu mai ceva mai amplu, pe dublă înălțime, sub care, pe același perimetru a aparut un subsol cu caracter tehnic. În același spirit, fostul pod este amenajat sub forma unei mansarde cu supantă către spațiul principal.
Un asemenea tip de lucrare ne-a forțat să adoptăm o manieră mai fluidă a procesului de proiectare, în care elementul surpriză și adaptarea permanentă la datele mereu schimbătoare au jucat un rol important. Însă respectarea spiritului casei și calibrarea atentă, subordonată existentului, a oricăror intervenții noi au constituit preocupările noastre principale. Experiența urmăririi și îndrumării refacerii atente și fidele a detaliilor arhitecturale originale, de la tâmplării speciale, lemnăria elaborată a streșinilor, la elementele volumetrice ale zidăriei fațadelor s-a dovedit a fi foarte satisfăcătoare. Ceea ce e caracteristic pentru un asemenea tip de proiect - contactul direct cu arhitectura veche, efectuarea releveelor desenate cu pasiune, care forțează o înțelegere superioară a proceselor de construire - ne-au rafinat cunoștințele tehnice și ne-au sugerat idei pentru alte experiențe arhitecturale.
Pentru punerea în operă a acestui proiect am apelat la un vechi prieten arhitect, care, în timp, a devenit și constructor specializat în asemenea tip de intervenție. Dubla sa calitate s-a dovedit extrem de utilă în momentele în care a fost necesară depășirea numeroaselor obstacole și surprize de natură tehnică ce au apărut pe durata șantierului.