Comentariul autorului
Privește mai atent la țara în care trăim. Atât de atent încât, dincolo de proiecții, prejudecăți și stereotipuri, să poți vedea oamenii așa cum sunt, în toată diversitatea lor. Persoane în vârstă, care devin din ce în ce mai invizibile pe străzile orașelor, mame, oameni din diverse categorii sociale, persoane cu dizabilități, din comunitatea LGBTQ+ sau de etnie romă. Deși li se spune zilnic să își găsească vocea în comunitate și sunt invitați să participe, modul în care proiectăm spațiul public arată adesea că societatea nu le-a rezervat un loc real la masa dezbaterilor despre calitatea mediului construit.
Excluderea, deși nescrisă, este prezentă în felul în care construim lumea din jurul nostru. Fără o abordare incluzivă în arhitectură și design, limităm participarea și contribuția unui spectru atât de larg și divers de oameni.
Primul ghid de design incluziv din România s-a născut din poveștile celor mai puțin vizibili, ale celor „nepoftiți”, „imprevizibili” sau „diferiți de normă”, pentru care mediul construit poate deveni zilnic o serie de uși închise sau o cursă plină de obstacole. În 2022, AMAIS a organizat Empathy Retreat, un context unic și incluziv de socializare, la care au participat 32 de persoane din categorii sociale și profesionale diverse, pentru a crea un colaj de eseuri scrise de participanți și a combina aceste perspective cu experiența profesională a lui Iris Popescu.
Cartea este structurată în șase capitole, oferind o trecere graduală de la înțelegerea problemelor actuale la noțiuni teoretice despre designul incluziv și pașii practici necesari pentru aplicarea acestuia în domeniul profesional. Teoria este completată de exemple de proiecte care demonstrează beneficiile unei abordări incluzive în dezvoltarea diverselor spații și produse.
Ghidul oferă o bază teoretică solidă pentru designul incluziv, prezentând metode, procese și exemple de bune practici. Analizează contextul actual din România și propune o schimbare de paradigmă în proiectare, bazată pe o înțelegere mai profundă a diversității umane. Nu este o simplă listă de soluții de accesibilizare, ci un manifest colectiv, destinat să le amintească arhitecților, urbaniștilor, inginerilor, constructorilor și altor profesioniști implicați de responsabilitatea pe care o au față de comunitate. Este o invitație la dialog și o reafirmare a importanței designului incluziv pentru dezvoltarea pe termen lung a unei societăți echitabile. Pentru mine, pentru tine și pentru comunitate. Este un apel la schimbare, empatie și creativitate.
De ce? Pentru că, indiferent din ce categorie crezi că faci parte acum, nevoile și abilitățile tale se vor schimba în timp. Poți deveni oricând „nepoftitul” la masa dezbaterilor despre mediul construit. Subiectul te include și pe tine.
Comentariul juriului
Cartea „Design incluziv - Exerciții de empatie” în proiectare este un volum colectiv, coordonat de dr. arh. Iris Popescu și se se constituie nu într-un manual de proiectare pentru arhitecții români, devreme ce refuză să fie considerat astfel (pag.6); este mai degrabă o agregare de experiențe directe și de avertizări asupra piedicilor puse în fața utilizatorilor mai fragili ai spațiului public, de la copii la persoane cu handicap. Cartea sintetizează experiența asociației AMAIS și doctoratul coordonatoarei (Design incluziv - Totul începe prin a asculta) într-un volum consistent și coerent despre... excluderea din practica de proiectare a excluderilor din spațiul public.