Comentariul autorului
Zidurile sunt dispozitive de control. Sunt instrumente binare de incluziune și excluziune: dacă o latură este ”înăuntru”, cealaltă este cu siguranţă „afară”. Zidurile sunt manifestări ale puterii: reglementează mobilitatea, comportamentul, comunicarea și posesia. Dincolo de orice zid – zidit din cărămidă sau din linii de cod – stau legi, porunci, norme, reguli, regulamente, contracte, coduri, protocoale, standarde, termeni, condiţii, credinţe și ideologii. Aceste constructe sociale sunt adevăratele ziduri care modelează mediul în care trăim. Aceste ziduri invizibile se află într-o permanentă negociere: sunt modificate, extinse, revizuite, actualizate, elaborate, cenzurate, falsificate, desfiinţate, transpuse, interpretate, uitate, neglijate, ori anulate. Acest proces de negociere este cel prin care schimbarea naturii zidului devine posibilă: ce este menit să prindă în cursă poate să și protejeze. Într-adevăr, zidurile includ anumite grupuri pentru a exclude altele. Însă zidurile pot fi oricând străpunse, iar atunci când sunt, acestea devin capabile să cuprindă alte grupuri mai numeroase și mai diverse. Zidurile sunt manifestările unei ordini existente. Să le străpungi înseamnă să perturbi modul în care sunt create, deschizând posibilitatea existenţei unei societăţi diferite. Un tip deosebit de breșă este cunoscut ca “loophole”. În arhitectura militară, un “loophole” (sau o fantă de săgeată) este un dispozitiv de apărare și supraveghere care permite muniției arcașului sau artileristului să fie lansată dintr-o fortificaţie în timp ce trăgătorul rămâne sub acoperire. În limbajul comun, “loophole”-urile sunt mai degrabă înţelese ca portiţe de scăpare: ambiguităţi sau omisiuni care permit eludarea intenţiei unui statut, unui contract sau a unei obligaţii.
Expoziţia “Another Breach in the Wall” [Încă o breșă în zid] este dedicată “loophole”-urilor: proiecte și acţiuni care sunt capabile să genereze spaţii urbane excepţionale, contestând legile, regulile și codurile conform cărora orașele sunt create și locuite. Aceste intervenţii nu urmează legi, reguli sau coduri în mod automat, ci mai degrabă le negociază, le interpretează, le vizualizează, le explorează zonele ambigue, le eludează sau le radicalizează. Dacă legile, regulile și codurile sunt zidurile invizibile care ne organizează viaţa de zi cu zi, expoziţia “Another Breach in the Wall” tratează ca subiect principal strategiile creatoare de breșe în aceste ziduri, dezvăluind noi și neașteptate căi de comportament. Expoziția urmărește încurajarea publicului să conștientizeze, să se îndoiască și să extindă graniţele puterii lor politice, oferindu-i instrumente prin care să-și transforme mediul și să susţină dreptul tuturor la oraș.
—
Această carte documentează și completează expoziția “Another Breach in the Wall” curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando pentru Bienala Timișoreană de Arhitectură Beta 2022.
Cartea este împărțită în două volume, unul pentru expoziția de interior ("Casa cu Maimuțe") și celălalt dedicat expoziției în spațiul public ("Traseu"). Cele două volume sunt îmbrăcate într-o o copertă detașabilă care servește drept hartă.
Fiecare exemplar conține o coliță diferită de timbre concepute de Jorie Horsthuis and Floor Koomen.