Clădire de birouri – bd. Nicolae Grigorescu

Autor: arh. Georgică MITRACHE
Coautori: arh. Anca MITRACHE, arh. Vasilica BONDOR NEGRARU, arh. Liviu BRAD
Birou de proiectare: TOTAL AMI DESIGN

Terenul dificil pe care urma sa proiectez acest imobil de locuinte a fost o mare provocare- pe de o parte datorita configuratiei acestuia- latime 8.40m/lungime52m cu doua inflexiuni pe latura lunga, calcan spre sud iar pe de alta parte, tema de locuire care presupune anumite proportii, reguli de functionare comfortabila si in general o anumita grija pentru detalii care sa asigure placerea de a locui. In urma PUZ-ului am obtinut un POT de 53% care evident se putea folosi doar pe lungimea terenului si o retragere de 1.90m pe latimea lui, ceea ce insemna partiul trebuia sa se dezvolte pe o latime de 6.50m.

De la bun inceput, ideea unui subsol total care sa adaposteasca si locurile de parcare a parut dintr-un studiu estimativ, imposibila. Astfel, a aparut ideea folosirii spatiului de la parter si din curte pentru parcari, iar intr-un subsol restrans amplasate spatii tehnice, ALA si boxe de depozitare.

Accesul in bloc, in situatia acestui plan foarte alungit, era, in mod firesc corect sa fie amplasat in zona de mijloc pentru o buna repartizare a apartamentelor, avand astfel o dubla orientare a acestora pana la etajul 4, rezultand doua duplexuri catre zona dinspre strada, doua duplexuri catre zona de curte si cate un apartament pe nivel la etajele 5 si 6 retrase.

Cu preocupare in ideea obtinerii unui comfort acustic am incercat sa evit deranjul prin amplasarea livingului peste dormitor si astfel am gasit solutia rasturnarii duplexurilor in maniera in care sa se suprapuna dormitoarele. Tot in ideea de a avea un comfort deosebit, am cautat ca prin dispunerea bailor, acestea sa beneficieze de ventilatie si lumina naturala, chiar daca pentru cateva cazuri, am propus niste curti de lumina.

Provocarea si dificultatea acestui proiect nu s-au oprit doar la configurarea partiului, la decizia unei anumite amplasari a apartamentelor, la diversitatea acestora (nici un apartament nu se repeta), la rezolvarea acceselor auto si pietonal, practic la rezolvarea unui numar de apartamente dispuse pe nivelele 1-6 insumand 1200mp ci si la obtinerea unei volumetrii si a unor fatade deosebite. Evident ca acest lucru a fost posibil si prin alegerea inspirata a texturilor, a cromaticii, prin folosirea si exploatarea tehnologiilor actuale ce permit performante la nivelul detaliilor, prin asocierea (alaturarea) unor materiale ce se pun reciproc in valoare. Astfel, sticla, lemnul si zugraveala simpla le-am ales si combinat in ideea obtinerii unei compozitii cu efecte estetice dar si functionale mai putin folosite, dar deosebite.

Per ansamblu, cu siguranta si datorita culorii aplicate pe sticla, senzatia de caldura puternic exprimata de folosirea lemnului, contribuie la perceptia corecta a functiunii de locuire.

Pavimentul extrem de important si el, este o combinatie de piatra cubica, granit, lemn si pavele asezate astfel incat sa marcheze accesul pietonal prin folosirea placilor de granit alternate cu aceleasi fasii de lemn folosite si la fatada si sa realizeze un suport/covor coerent cu cladirea.

Inchegat compozitional si echilibrat contextual, proiectul exploateaza la maxim reglementarile obtinute prin PUZ, materializandu-se intr-o cladire cu certe valente arhitecturale.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2018, secţiunea Proiecte de arhitectură
Locuința 3C
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2017, secţiunea Arhitectura locuinței
Casa str. Turnul Eiffel
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura neconstruită / Proiecte neconstruite
Casa N
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2013, secţiunea design / amenajări interioare
Amenajare interioară locuință cu birou
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2012, secţiunea arhitectură / locuințe
Ansamblu rezidențial Felicity
arh. Georgică MITRACHE, arh. Moshe TZUR
Ediţia 2011, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință cu birou – str. Sutașului 14
arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Locuință unifamilială
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2008, secţiunea arhitectură
Locuință cuplată, str. Liliacului, București
arh. Anca MITRACHE, arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2007, secţiunea arhitectură
LOCUINȚĂ INDIVIDUALĂ
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE, arh. Vasilica BONDOR NEGRARU
Ediţia 2007, secţiunea arhitectură
2 LOCUINȚĂ CUPLATE
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2007, secţiunea arhitectură
LOCUINȚĂ INDIVIDUALĂ
arh. Georgică MITRACHE, arh. Anca MITRACHE
Ediţia 2006, secţiunea arhitectură
Locuință unifamilială
arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2005, secţiunea arhitectură
Locuință unifamilială
arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2004, secţiunea arhitectură
Nominalizare
Locuință unifamilială cu birou
arh. Georgică MITRACHE
Ediţia 2004, secţiunea amenajări interioare
Clădire birouri
arh. Georgică MITRACHE