ro | en

Bucharest Tower Center

Autor: arh. Vladimir Arsene
Coautori: arh. Cristiana Ștefan, arh. Antoniu - Claudiu Craiovan, arh. Iulian Michael Dumitriu, arh. Crina Ioana Popescu, arh. Daniel Bilan, arh. Karoly MARKOS, arh. Mircea Enescu, arh. Marinela PASCA
Birou de proiectare: WESTFOURTH ARCHITECTURE

Comentariul autorului

Cu 25 de etaje si la 110 m inaltime, turnul BTC este cea mai inalta cladire din Romania in acest moment.In ciuda dimensiunii, turnul nu a beneficiat nici de un lot generos si nici de o piata inconjuratoare care sa-l puna in evidenta. Terenul relativ mic de 2.500 mp este amplasat pe Bulevardul Ion Mihalache, langa Spitalul Filantropiei si in apropiere de Piata Victoriei. Desi aflat in planul secund de referinta, in spatele Pietei Victoriei, turnul este situat in axul de perspectiva al Bulevardului Lascar Catargiu, dezvaluindu-si aproape intreaga inaltime din Piata Romana. Apropiidu-te de Piata Victoriei, de-a lungul bulevardului, prezenta turnului incepe sa devina iluzorie, el pare sa descreasca pe masura ce te apropii, in spatele Muzeului Antipa. Turnul transcede impactul asupra vecinatatii imediate si isi afirma rolul urban in cadrul mai larg al orasului.

Cerinta pentru spatii de birouri deschise, in contextul unei suprafete limitate, a dus la amplasare excentrica a nucleului vertical de circulatii si servicii. Situand nucleul excentric pe latura sudica, se elibereaza spre nord cea mai mare parte a etajului curent de 900 mp. Tranzitia de la sud la nord de-a lungul fatadei e marcata de reducerea densitatii stratului ceramic in amprentarea peretelui cortina, modificand treptat transparenta turnului pe fatada nord. Masa nucleului care ramane expusa la fatada de sud este acoperita cu panouri de metal ondulate de culoare inchisa.

Turnul se retrage deasupra primelor trei etaje mai extinse, care constituie un registru de referinta la inaltimea cladirilor de pe bulevard. In dreptul turnului, etajele superioare ale acestui registru se ridica in consola peste intrarea principala in cladire care este relevata in volumul circular al turnului care atinge trotuarul in aceasta zona. Mai sus, inca un volum in consola, in paralel cu registrul inferior, se naste din corpul turnului si diferentiaza zonele inferioare si superioare ale acestuia. Registrul inferior este acoperit cu panouri alternante de sticla transparenta si inchisa la culoare. In turn, benzile orizontale de sticla inchisa la culoare, care marcheaza zonele de vedere la nivelul ochiului in cadrul etajelor de birouri, sunt bordate de registre de sticla amprentata cu puncte ceramice albe. Pe inaltimea libera a etajelor, aceste panouri au o transparenta care variaza intre 30 si 50%. Panourile din dreptul structurii si plafonul fals sunt tip “shadow-box”, avand aceesi sticla cu amprenta ceramica la exterior.

Structura turnului este de otel. Coloanele si contravanturile sunt vopsite cu vopsea antifoc si expuse ca atare in cadrul etajelor de birouri.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
arhitectură