ro | en
  • Premiul secțiunii „Arhitectură și spațiu public – amenajări de spații publice”

Spatiu exterior VL173

București, România
Autori: arh. Jean Craiu, arh. Alexandra Demetriu
Colaboratori: Arhitect peisagist: Alexandru Gheorghe, Poteca Studio

Comentariul autorului

Proiectul isi propune să recupereze spațiul brut al casei vechi prin inserarea unei „infrastructuri” adaptate la noua funcţiune cerută prin datele de temă. Accesul în fiecare dintre spațiile nou-create se face prin cutiile de uși metalice, care înlănțuiesc funcțiunile noi și propun o ierarhizare a acceselor și spațiilor. O serie de alți „conectori”–scări de acces, jardiniere, ecrane vegetale – ajută noile funcțiuni să se adapteze la configuraţia existentă. Am folosit o paletă restrânsă de materiale, geometrii simple cu texturi asemănătoare celor deja existente în exterior: planuri diafane de plasă metalică și sticlă armată, cortine vegetale, foi subțiri de metal.
Gardul dinspre stradă este folosit ca loc de stat, jardinieră, anvelopantă a spațiilor tehnice, se poate închide sau deschide, devenind o limită flexibilă între stradă și piațeta din fața casei. Intervenția se reduce la o serie de inserții volumetrice care să pună în valoare construcția inițială, prelungind spatiul urban in interiorul parcelei si in interiorul casei.

Comentariul juriului

Comentariul juriului (Ralph Looke):

Un raport bogat și variat al diferitelor categorii de spații (de la public la privat, trecând prin semipublic și semiprivat), totul cu o serie de secvențe spațiale interesante și bine articulate

O diversitate de programe prezente într-un singur sit, programe care sunt complementare și se susțin reciproc

Detalii arhitecturale specifice spațiului public care interacționează cu spațiul interior colectiv



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
arhitectură și spațiu public – amenajări de spații publice