ro | en
Habitatges Sistema 360
  • Premiul secțiunii „Arhitectură de portofoliu / arhitectura locuinței” (ex aequo)

Habitatges Sistema 360

Autori: arh. Francec Buixeda, arh. Jean Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Maria Barcina
Birou de proiectare: bxd arquitectura / cra-de.studio

Colaboratori:
Beneficiar: Ajuntament de Barcelona

Comentariul autorului

Proiectul de locuinte Habitatge Sistema 360 este un proiect premiat cu locul 3 in cadrul concursului de locuinte sociale organizat de Primaria din Barcelona (Ajuntament de Barcelona) si primaria de sector (Primaria Hospitalet), cu scopul de a re-genera o insula urbana cu potential de dezvoltare.
Amplasamentul se încadrează în sfera de amenajare a Modificarii PGM pentru gestionarea terenurilor delimitate de străzile Quetzal, Riera Blanca și Bulevardul del Carrilet.
Din punct de vedere a morfologiei urbane amplasamentul se aflata la granita dintr-o zona cu cladri rezidentiale si strazi inguste. O zona de birouri cu cladiri inalte si intersectia dintre 2 pasaje subterane aflate in imediata vecinatate al terenului.
Conform regulamentului de urbanism propunerea trebuie sa se aseze pe limitele de proprietate si nu poate fi construit mai mult de 9 etaje. Parterul si etajul 1 sunt destinate functiuni sociale, iar celelalte etaje locuinte.
O alta cerinta a temei de concurs a fost folosirea unui sistem de constructie rapid care sa fie usor de demontat si desmontat, folosind containere de transport naval. Practic se propune re-utilizarea containerelor iesite din folosinta sub o noua forma.
Propunerea noastra urmărește să îmbunătățească transparența și legătura vizuală dintre diferite unghiuri de perspectiva, facand astfel tranzitia dintre cladirile de bioruri si cartierul de locuinte. La parter si etajul 1 propunem un spatiu multifunctional pentru comunitate. Un spatiu deschis, flexibil care sa poata fi usor adaptabil in functie de activitati.
La etajele superioare cladirea se retrage pe una din laturi fata de limita de proprietate ceea ce permite configurarea unui partiu cu 4 fatade. Cele 8 etaje de cazare se deschid spre exterior printr-o membrana cu terase si coridoare generand astfel o vedere de 360 de grade spre oras.
Fiecare etaj contine cinci locuinte, trei cu doua dormitoare si doua cu un dormitor dispuse pe capete astfel incat aceste carcase mai inguste sa poata fi deschise catre fatada lunga a containerului imbunatatind astfel calitatea spatiala, insorire..etc
Se propune o tipologie de cladire total industrializata si demontabila, o cladire compacta cu anvelopa minima, dotata pe tot perimetrul fatadei, ca o schela, care formeaza pasajele de acces catre locuinte si terase exterioare.
Această piele exterioară conferă clădirii stabilitate structurală la acțiunea vântului, îmbunătățind în același timp confortul și comportamentul termic al spațiilor de cazare. Containerele sunt autoportante si sunt amplasate pe o structura metalica modulara.
Aceste containere sunt reciclate din industrie și recondiționate pentru a putea fii modulate intr-una sau in două carcase și sunt transferate pe șantier complet finisate doar pentru a le asambla.
Caracteristicile tipologiilor îmbunătățesc calitatea și flexibilitatea deosebită împreună cu pasarelele de acces care permit intrarea atât din spate, cât și din fațada principală.
Protecțiile solare fixe de formă triunghiulară combinate cu nuanța verde a containerelor aminteste de cerámica „teșuta” marca La Bisbal, foarte caracteristică zonei Catalunya.
Un sistem 360 de grade complet industrializat, modern, tehnologic, durabil și ecologic conceput să fie un reper în cartier si in oras.

Comentariul juriului

Proiect puternic ancorat în realitatea prezentă ce răspunde responsabil și creativ problemelor cu care orașul secolului XXI se confruntă - densificare urbană, incluziune, economie circulară, sustenabilitate, modularitate. Rezultatul este un obiect urban care se racordează în context printr-o estetică și funcționalitate sincere, devenind atât finalitate cât și reper în peisajul urban. Se remarca intervenția propusă la o temă atât de actuală precum cea a densificării urbane și a multifuncționalizării structurilor noi unde proiectul printr-o detaliere și o capacitate de introspecție deosebita reverberează bine pe mai multe layere, reușind să convingă atât prin coerența funcțională și estetică dar și prin finalitate în reprezentarea contextuală a intervenției. Proiectul răspunde remarcabil cerințelor temei de concurs, reușind sa folosească constrângerile ca pe avantaje, printr-un sistem inteligent și ordonat de adaptare a funcțiunii la structura impusa, găsind în același timp o modalitate diafana de a atenua posibila duritate a soluției prin spatiile intermediare propuse care fac legătura interior exterior, profitând și formal de suplețea structurii propuse ca “mesh” pe fațadă.



Alte lucrări cu aceiași autori: