ro | en
Casa MA
Premiul secțiunii „Arhitectură de portofoliu / arhitectura locuinței”

Casa MA

Autori: arh. Francesc Buixeda, arh. Jean Craiu
Birou de proiectare: bxd arquitectura / cra-de.studio

Colaboratori:
Arhitectura: Alexandra Demetriu
Instalații: 2PIR Ingenieros
Inginer: Ricardo Villoria, Ot arquitectonica
Beneficiar: Privat

Comentariul autorului

Casa MA se gaseste intr-un cartier cu carácter rezidential din orasul Sant Cugat de Vallès, o localitate mica aflata la 5 km de Barcelona,), intre colina Collserola si colina de Galliners. Orasul Sant Cugat sa dezvoltat mult in ultimii doua zeci de ani “profitand” de presiunea imobiliara si turisitica a orasului Barcelona a generat mai multe servicii in domeniul economiei, locuirii si invatamantului acum fiind cunoscut ca un oras innovador, empresarial si educational. Multa lume a preferat sa plece din Barcelona in zone mai linistite departe de zgomotul orasului cauntand un mod de viata mai ieftin.
Casa MA raspunde acestui tip de necesitate, un confort de locuire plurifamiliala care un mai exista de mult sau care se gaseste cu greu in marile orase: locuinte cu spatii interioare generoase, fara improvizatii, dotate cu spatii verzi, garaj sau chiar piscina.
Parcela cu o suprafata de 525m2, de forma dreptunghiulara gazduieste In prezent 2 imobile: pe de-o parte o cladire de locuinte, formata dintr-un subsol si 2 duplexuri si pe cealalta latura a parcelei o cladire parter care este utilizata in prezent ca de gradinita.
Datele de tema ale proiectului au constat in anularea cladiri parter si construirea unui volum asemanator cu cladirea de locuire existent care sa gazduiasca 3 apartamente noi si pastrarea celor 2 apartemente dúplex.
O data ce au fost trasate liniile edificabile normate am decis sa structuram programul de locuire a casei, in 2 etape:
(NEW): Construirea unei cladiri noi care sa contina un subsol nou extins, parter, etaj 1 + etaj 2.
(OLD): Reabilitarea fatadelor cladiri existente cu obiectivul de a crea un singur obiect omogen, fara a interveni in distributia celor 2 apartamente duplex.
La nivel de design proiectul isi propune sa foloseasca la maxim spatiul interior, al noului volum, iar studiul ajunge sa cerecteze posibilitatea de a reduce grosimea peretelui exterior astfel incat sa ofere mai mult spatiu de locuire in interior. Din acest motiv volumul se reduce la un sistem foarte simplu: un soclu de beton común cu cel al cladiri existente, un volum nou din structura din lemn lamelar si o fatada din tuburi metalice care stabilesc impreuna coloana vertebrala a proiectului.
Accesul in noua cladire se va face printre cele 2 volume, construiind o noua scara , executata din metal si este folosita ca “rost” intre cele 2 sisteme de constructie: NEW – sistemul de constructie lamelar , OLD – sistemul de constructie traditional, structura de beton pe cadre. Aceasta etapizare ne sugereaza ca procesul de constructie poate folosi doua metode: soclul trebuie construit “in site”, iar volumul principal suprateran poate fi construit integral “off site”, in atelier.
In acest fel, decidem in a lucra anvelopanta exterioara a volumului nou, ca o dubla piele, formata dintr-o o cutie inchisa in interiorul unei alte cutii, permeabila, de dimensiuni mari.
Prima cutie, se defineste printr-o anvelopanta perfect inchisa, construita din panouri prefabrícate din lemn lamelar. Datorita proprietatilor materialului din punct de vedere energetic a crescut confortul termic si acustic al locuintei. De asemenea am continuat lucrul cu materialul pana la nivel de finisaj aparent sau chiar mobilier.
A doua cutie, o anvelopanta permeabila, este formata dintr-o structura tubulara peste care se fixeaza panourile prefabricate de fatada.

Comentariul juriului

…O locuință care, la nivelul imaginii urbane, se distinge prin căutarea simplității formale ca premisă pentru un dialog sincer cu privitorul. (Lorin Niculae)
Căutarea unității devine suport pentru o arhitectură cu o proporție și gesturi de fundamentare desăvârșite. Se poate remarca atenția deosebită pentru detaliu, tehnologie și sustenabilitate. (Marius Miclaus)
Dialogul între nou și vechi este susținut armonios pe toate palierele compoziționale. De la concept volumetric până la material și detaliu, de la structură la spațiul interior, proiectul impresionează prin simplitate și eleganță. (Daniela Maier)
Intarsie urbana cu remarcabile calitati in ceea ce priveste expresivitatea arhitecturala, minimalism rafinat in utilizarea materialelor si rezolvarilor funcționale. (Cristian Drughean)