Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2018 » Arhitectura locuinței
ro | en

Casa Baker

București, România
Autor: arh. Maria - Cristina GEORGESCU / S.C. KUB PLANNING S.R.L.
Colaboratori: Structura: S.C. INCONA S.R.L.
Foto: Arh. Tudor Ciocanescu

Like

Comentariul autorului

Clădirea este localizată într-o zona rezidențială cu fond construit foarte dens, dar a cărui calitate arhitecturală și urbană a fost alterată în timp de clădiri noi cu funcțiuni și stiluri foarte diferite. Proiectarea într-o zona fără identitate stilistică este o provocare, în special atunci când regulamentul de urbanism impune construirea pe aliniament.
Ca rezolvare a acestui context am decis să rupem volumul în două secvențe: una, cu deschidere spre stradă, la scară frontului existent, iar a două secvență - zona mai înalta a clădirii – în spate, aproape insesizabilă de la nivelul străzii, dar cu vedere generoasă către împrejurimi.
Volumul a rezultat și din izolarea față de zgomotul străzii a dormitorului principal amplasat la etaj – prin realizarea unui filtru alcătuit dintr-o terasă separată față de stradă printr-un perete vitrat și o jardinieră.
O altă restricție a contextului a fost deschiderea foarte mică a terenului și alipirea la calcanul existent, astfel încât rezolvarea funcțională a necesitat cursivitate, iar vitrarea generoasă s-a impus de la sine.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2016, secțiunea restaurare, conversie, reabilitare
Reabilitare si Extindere Imobil
arh. Maria - Cristina GEORGESCU