Casă pasivă - duplex

Poiana Marului, jud. Braşov, România
Autor: arh. Marius VELICU / DUBLU V STUDIO

Casa este compusă din două apartamente organizate pe două niveluri și in care dormitoarele se află in zona semi-îngropată și living-urile la partea superioară.
La elaborarea acestui proiect, unele principii de casă pasivă s-au impus de la sine. Constrângerile legate de altitudine (920m), amplasarea pe vârful dealului, vânturile puternice, temperaturile scăzute in timpul iernii, corelate cu locuirea temporara a casei, lipsa izvoarelor de adâncime, accesul dificil cu materialele de construcții, geografia terenului, au condus către o soluție de arhitectură și o volumetrie care să răspundă acestor particularități. A rezultat o casă semi-îngropată, deschisă către Sud, care menține o temperatură aproape constantă la demisol.
Fiind o zona lipsită de izvoare de adâncime, s-a impus folosirea apei de ploaie, care se colectează de pe acoperișul casei și este dusă gravitațional in rezervoare ingropate de mari dimensiuni.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2015, secţiunea reabilitare și conversie
Chalet în Kitzbühel, Austria
arh. Marius VELICU
Ediţia 2012, secţiunea restaurări
Restaurare și refuncționalizare
arh. Marius VELICU
Ediţia 2011, secţiunea studii și proiecte
Renaissance de la fluidité des espaces
arh. Marius VELICU