Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2019 » Arhitectura construită / Arhitectură, conversie și restaurare
ro | en

Tunelul Timpului

Autori: arh. Oana Mihailescu, arh Andrei Mihailescu, arh. Miruna Haidu, arh. Corina Oprea, arh. Vlad Batata, arh Camil Isacov, arh Alexandra Negoita
arcsett srl.

Colaboratori
Structura: ing.Mihai Smocot
Restaurare: arh. Virgil Apostol
Instalatii electrice: Adrian Mogos (SC DDEurocom SRL)
Instalatii HVAC: Dan Patenteu (SC DDEurocom SRL)
Lift: Marton Geza Roth. Catalin Vezeteu (SC Elmas SRL)
IT, multimedia: Stage Expert SRL, Rodax SRL
Continut multimedia: Stefan Cios, Andrei Mihailescu

Beneficiar: CADB srl.

Like

Comentariul autorului

Scopul proiectului Proiectul consta in interventia asupra galeriilor verticale si orizantale prin urmarirea conceptelor: -integrarea spatiului ca o extensie a castelului si turului sau -refunctionalizarea si reamenajarea galeriei -crearea unei experiente multimedia permanenta -crearea unui tur a Castelului Bran ca o experienta noua, actuala si inedita, in completarea exerientei istorice unice Punctul principal al Tunelului Timpului este aducerea in prim plan a dihotomiei dintre nou si vechi prin intermediul tehnologiei, realizand "O coborare in viitor, o ascensiune in trecut". Descrierea proiectului Un nou traseu este creat, vizitatorii incepand turul din curtea interioara, parcurgand galeriile verticale si orizontale si ajungand in dom, de unde pot iesi in parcul Domeniului Bran. Prin parcurgerea tunelului, vizitatorii vor vedea elementele istorice prezentate intr-o maniera noua, interactiva si inedita. Locul vechii fantani a fost deschis prin inlaturarea usilor de lemn si a completarilor de piatra din bolta existenta. Liftul a fost introdus in putul vechii fantani si are statia superioara in spatiul de dupa bolta de piatra ce are acces din curtea interioara. Noul traseu pentru vizitatori incepe aici, prin Tunelul Timpului. Galeria verticala a fost largita si egalizata pe intreaga ei inaltime astfel incat sa se poata introduce nou lift ce conecteaza curtea interioara a castelului cu galeria orizontala. Liftul are peretii din sticla ca utilizatorii sa poata vedea roca in timp de coboara in munte. Ecrane media sunt de asemenea instalate in lift. Liftul devine o legatura intre curtea interioara a castelului si tunelul orizontal. Intregul ansamblu al liftului are rolul de a angaja utilizatorii in noua experienta. Galeria orizontala este locul unde are loc principala experienta multimedia si a fost modificata corespunzator pentru a putea acomoda noua ruta pentru vizitatori si toate elementele necesare - panouri interactive, video proiectoare, difuzoare, lumini, arome specifice - toate creand o atmosfera perceputa prin toate simturile. Lungimea orizontala a tunelului ramane neschimbata. Pentru prima treime de galerie, cea de langa lift, peretii au fost mentinuti in stare initiala. Vizitatorii pot observa piatra naturala calcaroasa a muntelui. Celelalte doua treimi ale galeriei orizontale au fost largite astfel incat tunelul sa aiba o inaltime si latime mai mare. Roca a fost consolidata cu pereti si bolti din beton armat. Peretii si boltile au fost lasate nefinisate, cu beton aparent. Distanta dintre peretii de beton si inaltimea galeriei sunt varibile pe intreaga lungime a tunelului. Podeaua este mentinunta la acelasi nivel cu iesirea din parc. Fostul acces din parc a fost mentinut ca iesire secundara, portalul de piatra si usa de lemn fiind restaurate. O noua zona a fost adaugata tunelului in forma unui dome ce serveste ca accesul principal catre parc din galerie. Interiorul domului are iluminare naturala printr-un oculus. Pardoseala domului se afla la acelasi nivel cu pardoseala din tunel. Intregul dom a fost acoperit cu pamant si iarba pentru a integra volumul in munte si a-l face parte din mediul inconjurator. In acest mod, interventia asupra terenului este abia vizibila si doar intrarea este vizibila din parc. Accesul din parc catre dom este realizat intr-o maniera similara cu accesul original, printr-un portal de piatra, dar care are o usa de sticla pentru a marca interventia contemporana. In fata domului, aleile din parc au fost reorganizate pentru a pune in evidenta accesul catre dom. Evaluare Tunelul timpului ofera o experienta contemporana si fara precedent ce fascineaza vizitatorii. Aduce un nou suflu de viata si vigoare vechiului Castel Bran prin aceasta experienta multimedia unica pentru comunitatea muzeelor europene prin intermediul luminilor, sunetelor, interactiunii si un lift care are capacitatea de a "cobori in viitor si a urca in trecut".