ro | en
Renovarea unei vile neoromânești
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură și patrimoniu”

Renovarea unei vile neoromânești

Autori: arh. Mihai Duțescu

Colaboratori:
Structura: ing. Adrian Brânzoiu
Foto: Radu Malasincu

Comentariul autorului

Această vilă se află într-o zonă protejată a Bucureștiului, făcând parte dintr-o parcelare interbelică extrem de coerentă și valoroasă, cu exemple de arhitectură modernistă, Art Deco, neoromânească, academistă etc.

Vila a fost construită în jurul anilor ’30, fiind proiectată de Tașcu Ciulli – un arhitect relativ obscur, însă destul de prolific, reprezentant al curentului neoromânesc.

Proiectul încearcă recuperarea acestui imobil printr-un impact minim asupra exteriorului, păstrând majoritatea elementelor de fațadă, în timp ce logica interioarelor a fost complet regândită – mai ales că inițial casa era compusă din 2 apartamente, ambele destul de nefunctionale și prost întreținute.

Noua propunere păstrează anvelopanta intactă, în timp ce partiurile au fost complet regândite, pentru a se concentra pe un unic scenariu spațial, dezvoltat pe 4 niveluri: demisol, parter, etaj și mansardă.

Tehnicile constructive și materialele folosite au fost pe cât posibil cele tradiționale, în încercarea de a conserva cât mai mult din caracterul original al casei.