ro | en
Locuință individuală Pompiliu Eliade 3

Locuință individuală Pompiliu Eliade 3

Autori: arh. Raluca Zaharia, arh. Adrian Neamțu
Birou de proiectare: KXL

Colaboratori:
Structura:
ing. Horia Mihnea (CROSS STRUCTURAL DESIGN)

Instalații:
ing. Robert Voin (ARSTAL SYSTEMS DESGIN)
ing. Aurelian Nebunu (ARSTAL SYSTEMS DESGIN)

Foto: Raluca Zaharia

Beneficiar: privat

Comentariul autorului

O vilă istorică din vecinătatea Parcului Cișmigiu este restaurată cu atenție pentru materialele originale și detalii de un beneficiar care i-a înțeles valoarea arhitecturală dar și de reprezentare a fostei reședințe. Ridicată în perioada interbelică - 1922 - pe un teren din vecinătatea Pieței Kogălniceanu pentru o familie de avocați, înainte ca multe din clădirile reprezentative ale zonei să fie construite, clădirea în stil neoromânesc grupează spații de reprezentare, locuit și anexe pe cele două niveluri ale sale.

Clădirea în ciuda aspectului unitar suferă mai multe intervenții în câțiva ani de la construire, modificări generate de achiziția sau vânzarea de fragmente de teren. Un alt factor modificator al clădirii în perioada anilor 1950-1970 este naționalizarea ei și transformarea în locuințe pentru mai multe familii. In prezent ea este înconjurată de imobile înalte, iar suprafața de teren aferentă ei este drastic redusă.

Proiectul propune un nou mod de locuire urbană în zona centrală, axat pe confort, calitatea finisajelor, tehnologie de ultimă generație integrată sistemelor și instalațiilor interioare și reprezentare. Ea poate constitui la nivelul străzii un prim exemplu de reabilitare a clădirilor istorice. Lucrările propuse au vizat consolidarea, refacerea spațialității interioare, restaurarea exterioarelor, refacerea împrejmuirii și funcționalizarea podului înalt.

Mansarda a devenit grație viziunii proprietarului actual dar și meșterilor interbelici care au realizat șarpanta un spațiu de tip loft, cu un al doilea living, oficiu și dormitor matrimonial și bai. Restul spațiilor interioare locuibile se desfășoară pe etaj, parter, la demisol fiind organizată zona tehnică a locuinței.

Principalele provocări ale proiectului de arhitectură și structură au fost găsirea unor soluții de consolidare astfel încât să păstreze elementele originale ale fațadei, să evite zona casei de scară principale, să fie minim invazivă asupra spațiului interior (majoritatea noilor elemente structurale sunt înglobate în grosimea zidurilor), să răspundă cerințelor de izolare termică a fațadei și acoperișului, să păstreze vizibile elemente originale de șarpantă la interior.

Proiectare și execuția lucrărilor a durat 3 ani finalizându-se majoritar în iunie 2020