ro | en
Casa Popeea

Casa Popeea

Autori: arh. Adrian Manea, arh. Elena Kella, RIBA 20026147, arh. Liviu Suveica
Birou de proiectare: Manea Kella Ltd

Colaboratori:
Structura: ing. Constantin Firtea (B&C Expert Proiect SRL)
Execuție: Tracon SRL
Beneficiar: Tracon SRL

Comentariul autorului

Casa Popeea a fost construită în 1900 de un negustor grec in stil Art Nouveau și este o cladire de referință în fostul cartier elen al Brăilei. Casa a avut parte de o istorie grea, fiind aproape distrusă de un incendiu in 1923. După cel de-al Doilea Război Mondial, casa a fost confiscată de regimul comunist și a fost lăsată în paragină. După revoluția din 1989 nu s-au făcut mari eforturi să se salveze clădirea, care a zacut expusă elementelor naturii. Clădirea a necesitat lucrări urgente de consolidare care s-au făcut începând din 2005. Firma de arhitectura Manea Kella, în colaborare cu Penta Stil Studio, a fost ulterior selectată pentru reconstruirea Casei Popeea.

Manea Kella a lucrat îndeaproape cu Tracon pentru a transforma Casa Popeea într-un boutique hotel cu 11 camere și cu facilități de înaltă calitate ce creează o experiență unică pentru oaspeți și public. Acest proiect de prestigiu satisface dorința clientului de a deschide clădirea spre peisajul stradal, făcând-o astfel mai primitoare. Amplasamentul complex al imobilului a cerut o strategie coerentă pentru a rezolva probleme de acces, circulație și spațiu interior, precum și un efort comun pentru a crea o oază de confort si siguranță în combinație cu personalitate și șarm, un loc unde se împletește contextul istoric cu viata urbană contemporană.

Problemele de circulație si acces au fost rezolvate prin separarea atentă între accesul public și cel privat al oaspeților. Intrarea principală conduce în curtea interioară și apoi în zona de recepție liniștită, intimă și luminoasă din mijlocul clădirii, ce oferă un spațiu sigur de repaos. Intrarea secundară ghidează accesul publicului prin clădirea atent restaurată, cu pereții îmbrăcați cu stucaturi lucrate manual, spre Café Popeea, o cafenea si braserie artizanală deschisă atât oaspeților hotelului, cât si publicului. Paleta de materiale a fost gândită atent și folosește un limbaj bogat ce complementează contextul istoric al clădirii și in același timp uzul său contemporan.

Restaurarea și repararea clădirii existente au fost motivate de ideea că structura originală să fie subliniată in contextul său spațial si materialitatea sa originală – noul reflectă vechiul fără a-l imita. Paleta restrânsă de culori închise din zona de recepție, lobby și cafenea, cu dușumele, tâmplărie și mobilă la comandă din stejar masiv, se deschide spre o casă a scării plină de lumină. Scara originală din stejar a clădirii a fost meticulos restaurată și conduce spre zona liniștită de dormit de la etaj. Au fost aleși pentru restaurare meșteri tâmplari din Transilvania, iar proiectarea riguroasă s-a făcut cu machete la scara reală 1:1.

Pentru Spa, Manea Kella a ales să creeze o secvență de spații liniștite, folosind o paletă rafinată de materiale naturale ce include calcar din Bulgaria, marmură neagră și lemn masiv de stejar, armonizându-se pentru a da o atmosferă intimă. Arhitectura zonei Spa transportă oaspetii de la parterul animat într-un mediu calm ce invită la reflecție și relaxare. Deschideri de lumină in tavan și prin obloanele ferestrelor oferă o senzație subtilă de lumină răcoroasă de afară și scot in evidentă calitățile reflective ale pietrei naturale și căldura stejarului masiv.

S-a ales o abordare pragmatică a proiectului și a contextului, lucrându-se împreună cu cladirea existentă și nu împotriva ei. Caldă, spațioasă, expresivă și bogată în detalii, Casa Popeea este evident contemporană și totuși ancorată în propria temporalitate și locație, onorându-și contextul pentru a crea confort, personalitate și farmec.Alte lucrări cu aceiași autori: