ro | en
Palatul Marmorosch Blank Bank – The Marmorosch Hotel
  • Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectură și patrimoniu”

Palatul Marmorosch Blank Bank – The Marmorosch Hotel

Autori:
Autor Principal:
arh. Adrian Soare
Co-autori:
arh. Cristina Popescu
arh. Andrei Cumpănășoiu
Șef Proiect Specialitate, arhitect atestat MC restaurare: arh. Cătălina Preda
Manager Contract: arh. Ivona Amariței
Echipa de proiectare: arh. Anca Ionescu, arh. Anca Bendescu, arh. Andrei Tintari, arh. George Nițoiu, arh. Ioana Aron, arh. Cosmin Anghelache
Birou de proiectare: Cumulus Architecture

Colaboratori:
Beneficiar: APEX ALLIANCE, Vytautas Drumelis, Dovile Drumeliene, Arunas Beleska
Interior Design: YES ARCHITECTURE & DESIGN (Lituania)
Proiecte Restaurare Componente Artistice: DANART RESTAURARI Ioan Darida
Consultant Monumente: COOPERTIVA DE ARHITECTURĂ Mihai Butucaru
Structura: POPP & ASOCIAȚII Mădălin Coman, Nelu Badea, Vlad Dinu, CROSS STRUCTURAL DESIGN Mihnea Horia, SOLIDIS Dragoș Zamfiroiu, ATI DESIGN Tiberius Agapi
Audit energetic: Veronica Tudor
Instalații: MC GENERAL CONSTRUCT SRL Marian Cernovschi, Petrica Iancu, RADICAL INSTAL Daniel Dogaru, MHT Alexandru Soca
Project Management: OPTIM PM, Adrian Rusu, Florin Nastase, Irina Vlad
Constructori: DUCT (Restaurare Fațada și Interioare), SOMET CONSTRUCT (Structură), APOLODOR (Demolări), CREATIVE MAKER (Finisaje interioare), MHT (Instalații Electrice), RADICAL INSTAL (Instalații HVAC și Sanitare), PYRALIS (Sprinklere), DEKA PROF (Fațade și Tâmplării), MC GRANT (Zidării și Fațade) ROM GHEVES (Fațadă Piatră), ACOPERO (Învelitoare), RESURSE ECO MOLDOVA (Tâmplării lemn), OVO DESIGN (Mobilier), KONE (Lifturi), MP (Lift sticlă), ALPHA SPA (Piscină)
Foto: Radu Matei și Mihai Georgiadi

Comentariul autorului

Perioada construcție: 2018 - aug. 2021
Proiectare: 2017-2021
Suprafață desfășurată: 16.700 mp
Suprafață construită = 2.250mp
Număr camere: 217
Functiune: hotel 5 stele
Nr niveluri: 8, 2S+P+5E

Fostul sediu al Băncii Marmorosch Blank a fost proiectat și realizat de Petre Antonescu începând cu anul 1912 în mai multe etape. Principalele personalități asociate clădirii sunt Jacob Marmorosch, Mauriciu Blank, Petre Antonescu, Anghel Saligny și Cecilia Cuțescu-Storck. Prin calitățile spațiale și decorative, clădirea clasată Monument istoric Clasa A este un exemplu semnificativ al arhitecturii bancare și de inspirație tradițională din prima jumătate a secolului XX. In scopul schimbării funcțiunii în cea de hotel s-au realizat lucrări de consolidare, reconversie funcțională, restaurare și renovare. De asemenea, au fost făcute amenajări interioare specifice funcțiunii de hotel și funcțiunilor complementare precum alimentație publică, comerț, piscină, spa.
În propunerea lui Antonescu, fațadele secundare nu participau major la imaginea urbană a zonei, lăsând loc unei dezvoltări ulterioare. Contextul actual a găsit aceste fațade secundare neintegrate, una din ele având o inserție postmodernă către Strada Eugeniu Carada. Locul eliberat în urma demolării și integrarea calcanului dinspre BNR au facut obiectul studiului pentru extindere. Noua fațadă se subordoneaza fațadei istorice, fără să o imite. Inserția respectă registrele și are imaginea unei gravuri, din piatră de Vratza, și crează o imagine descrisă de 3M: Monocrom, Modern, Monolit. Ritmul golurilor este o evocare a celor din fațada istorică, la nivelul primului registru sunt goluri mari inchise cu arce de cerc.
Pe registrele superioare golurile sunt grupate câte 2, iar pe ultimul arcele reapar ca o trimitere către logiile superioare ale fațadei istorice. Elementul de îmbinare al colțului dinspre Strada Academiei evocă elemente tipice arhitecturii bisericești brâncovenești, cu o cornișă puternică ce adăpostește arcul traveii de capăt. Din punct de vedere structural au fost introduse nuclee din beton armat în zona scărilor și lifturilor, a fost consolidată una dintre curțile interioare și fațadele secundare. Fațada din Str.Doamnei a fost restaurată prin asigurarea continuității materialelor, injectări cu mortare și rășini speciale, aplicarea de materiale de protecție. Fațada de pe Strada Carada este o fațadă ventilată cu panouri din piatră naturală Vratza bej-gri și tâmplarii similare din aluminiu. Elementele și finisajele valoroase au fost recondiționate și puse in functiune pentru păstrarea cât mai exactă a identității istorice. Structura de lemn a șarpantelor a fost înlocuită cu o structură metalică și reconfigurată înspre strada Doamnei, păstrând cotele de cornișă și coamă existente, pentru a permite amenajarea camerelor de hotel. Învelitoarea a fost refacută din tablă de zinc, similară ca geometrie și culoare cu cea inițială. În timpul șantierului au fost făcute descoperiri arheologice, necesitând întreruprea lucrărilor și modificarea soluțiilor constructive. Adaptarea clădirii la cerințele de siguranță în exploatare și securitate la incendiu în vigoare cât și la standardele stricte Marriott cu păstrarea tuturor elementelor valoroase existente a constituit o provocare.



Alte lucrări cu aceiași autori: