ro | en
co-LIZA
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / design de obiect”

co-LIZA

Autori: arh. George Marinescu, arh. Maria Daria Oancea
Birou de proiectare: Atelier Ad Hoc Arhitectura

Colaboratori:
Proiectare de detaliu și producție: Andrei Savonea
Proiect: “We Are Here To Stay“
Coordonatori proiect: Adelina Luft (curatoare independentă) și MNȚRplusC (Ilina Schileru)
Coordonator Comunitate: Rashiqa Omar
Parteneri: Muzeul Țăranului Român, Asociația Activ Random și Viața în Mov.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Credit fotografii: Atelier Ad Hoc

Comentariul autorului

co-LIZA este o lucrare realizată în cadrul unui proiect pilot inițiat pentru a crea un prim contact cu o minoritate subreprezentată din București – migranți/imigranți/refugiați din țările Orientului Mijlociu – prin procese de creație artistică facilitate de șase artiști multidisciplinari în perioada august-noiembrie 2022.
Realizarea lucrării a avut în vedere deficitul infrastructurii existente adresate acestor grupuri și al spațiilor-resursă cu potențial catalizator, precum și dificultatea comunicării între persoanele participante și facilitatori ( din cauza diferențelor de limbă ). Demersul a fost orientat către crearea unei structuri-suport sub forma unui echipament mobil și adaptabil care poate susține activități colective.
Rolul proiectului este de a crea o resursă în co-gestiune pentru comunitate, ce poate fi disponibilă imediat în funcție de nevoie și prin implicarea pe termen lung a persoanelor/ agenților care fac parte din demers, miza fiind aceea a unui angajament care să continue și după finalizarea proiectului.
Obiectul comunică prin culoare și printr-o serie de marcaje indicative, posibilele configurații care definesc cadrul fizic al unor activități diferite (interior/ exterior) precum ateliere, mese comunitare, petreceri, joacă sau plimbări, incluzând depozitarea obiectelor necesare acestora. Culoarea face trimitere la steagul international al refugiaților iar desenele explicative sunt gândite pentru a fi simplu de înțeles, fără utilizarea cuvintelor.
Liza, un element standard folosit pentru transportul mărfurilor, este integrată ca structură în cadrul piesei de mobilier, căruia îi susține deplasarea atât la interior cât și la exterior. Toate cele trei poziții ale lizei ( verticală, orizontală, oblică ) sunt folosite în proiect ca să genereze ipostaze diferite de folosire la cote multiple, în funcție de persoanele care folosesc obiectul ( copii, femei, coordonatori, etc. ) și necesitățile momentului.
Lucrarea este realiză din placaj și are o serie de perforații care fac posibilă adăugarea unor accesorii metalice ( cârlige, agâțătoare, diferite suporturi pentru creioane, tacâmuri, role hârtie, etc. ). În interiorul cutiei sunt depozitate șase taburete pliate.