ro | en
Zumma

Zumma

Autori: arh. Corvin Cristian, arh. Șerban Roșca, arh. Petru Lăluț
Birou de proiectare: Owner

Colaboratori:
Finisaje și confecții speciale: Plasty Prod SRL
Iluminat: Greentek
Foto: Corvin Cristian

Comentariul autorului

Zumma este un restaurant pe malul Mării Negre, în Mamaia.
Placajul de lemn curbat în forma valurilor sau a peștilor servește drept balustradă, panouri separatoare, decor pentru bar sau finisaj de perete, fiind completat de scaunele Eames, tot din placaj de lemn curbat. Cercuri din același placaj și împletitura de bambus rezolvă geometria tavanului, asemănându-se cu sitele de cernut făina. Este o unică soluție simplă pentru majoritatea elementelor de design.
Materialele sunt alese pentru a amplifica senzația de răcoare în timpul verilor fierbinți, pentru a oferi adăpost în orele toride de plajă: terrazzo-ul alb cu pete de culoare este folosit și pe perete, în timp ce stâlpii sunt placați cu calcar de culoare deschisă, un material specific regiunii Dobrogea.
Tavanul din ratan ascunde majoritatea conductelor și a ventilației, inducând în același timp senzația de transparență și aerisire. Lămpile și detaliile proiectate specific pentru acest proiect sunt din cupru iar ușile bucătăriei au ferestre rotunde, din vocabularul maritim, complementând meniul cu pește și amplasamentul de pe litoral.
Barul și scara sunt elementele centrale ale spațiului, iar accesul se face prin spațiul generos deschis pe doua nivele, astfel încât majoritatea maselor au vedere directă către aceste elemente dinamice, care se suprapun într-un punct focal plin de energie și generator de interes.
Designul liniștitor realizat din materiale durabile și naturale are șanse mai mici să devină învechit și apoi înlocuit doar pentru că a devenit redundant, cum se întâmplă în multe proiecte de ospitalitate. Permanența este cea mai bună sustenabilitate.
Utilizarea aceluiași material de placaj de lemn curbat pe multiple elemente în întregul restaurant este o modalitate elegantă și eficientă de a asigura o estetică coerentă și de a optimiza utilizarea materialelor. Încorporează subtil elemente tematice maritime, evocând o ambianță costieră fără a fi exagerată sau copleșitoare.
Sustenabilitatea proiectului se traduce prin utilizarea materialelor ecologice și a sistemelor eficiente din punct de vedere energetic. Placajul este un component cheie datorită utilizării eficiente a resurselor de lemn, maximizând randamentul și reducând pierderile. Calcarul local din regiunea Dobrogea reduce și mai mult impactul construcției prin minimizarea distanțelor de transport, reducerea emisiilor de carbon și sprijinirea economiilor regionale.
Terrazzo-ul, un compozit realizat din agregate reciclate, contribuie la reducerea deșeurilor și conservarea resurselor prin refolosirea materialelor, reducând cantitatea de deșeuri. Utilizarea materialelor durabile se aliniază cu obiectivul proiectului de a reduce impactul său asupra mediului prin promovarea reutilizării, minimizarea deșeurilor și reciclarea, acolo unde este posibil.