ro | en
Berliner Donuts
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări horeca”

Berliner Donuts

Autori: arh. Stanescu Onar, arh. Chifu Ioana, arh. Ana Maria Oancea
Birou de proiectare: Muromuro Studio

Colaboratori:
Execuție: DG Construct
Beneficiar: Berliner Donuts
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Inspirați de puritatea materialelor și de potențialul lor tactil, spațiul este compus dintr-o paletă de materiale naturale: teracotă, microciment, piatră, lemn și tencuieli pe bază de ciment. Finisajele se continuă de pe pardoseală pe pereți, se transformă din placare în mobilier, iar limitele devin astfel difuze, contribuind la fluiditatea lecturii spațiului. Materiale oneste ne permit să le testăm veridicitatea, se îmbogățesc odată cu trecerea timpului, exprimând vârsta și istoria.
Piesele de teracotă sunt realizate manual din argilă, fiecare placă fiind diferită ca textură și nuanță, adăugând caracter și vibrație spațiului. Imperfecțiunile atrag oamenii și îi invită la dialog. Pereții se disting în spațiu prin granulații diferite, oferind informații care variază, de la texturi vibrate la suprafețe curbe ce par sculptate în piatră.
Se creează un spațiu care inspiră permanență, generat prin forme și gesturi simple, decupate parcă dintr-un întreg în care elementele principale s-au conturat organic: zona de laborator, barul și banchetele. În contrast, spațiul se completează cu accesorii difuze și imponderabile.
Amenajarea apare firesc în contextul existent, iar exteriorul se continuă natural către interior. Se conturează astfel o piață urbană în care toate elementele gravitează în jurul piesei principale, bancheta de teracotă. Pe cei doi pereți care încadrează bancheta se profilează două abside ce adăpostesc o zonă suplimentară de stat și o „fântână” care confirmă ideea de spațiu public.