ro | en
1896 Brasserie & Lounge, Constanța

1896 Brasserie & Lounge, Constanța

Autori: Velicu Marius Traian,TNA 5194, Alexandra Florea, Claudia Dima
Birou de proiectare: DubluVstudio

Colaboratori:
Mobilier: Atelier 13
Foto: Marius Velicu

Comentariul autorului

Restaurantul 1896 Brasserie & Lounge se află în incinta hotelului Cherica de pe strada Ștefan cel Mare nr. 4 din Constanța.
Amenjarea spațiului de la parterul hotelului Cherica continuă ideea proprietarului de a reda stralucire cladirii cu bogat trecut istoric, idee începută în 2003, dupa ce a reintrat în posesia proprietarilor de drept și după un amplu proces de reabilitare, conservare și modernizare.
Proiectul spațiului dedicat acestei zone de brasserie a reprezentat o mare provocare și în același timp o șansă pentru noi, datorate cerințelor și exigențelor proprietarului. Cunoscător și iubitor de artă și frumos în general, acesta a fost implicat permanent, ajutându-ne să înțelegem mai bine cum va trebui să arate și funcționeze spațiul dedicat de el zonei de restaurant.
Astfel a rezultat un ansamblu eclectic de arhitectură clasică și rafinament modern, cu o zona interioară cu elemente de Art Deco, reprezentate prin formele rotunjite ale arcadelor, mobilierului, corpurilor de iluminat, contrastul puternic albastru-galben/ auriu, detalii metalice, ornamente liniare, prezența oglinzilor și o altă zonă exterioară cu terasa acoperită, care face apel la un stil mai degrabă industrial.
Ca în celebra zicală nemțească care zice că “lucrurile sunt bune cand sunt trei”, realizarea proiectului a fost întregită cu ajutorul colaboratorilor noștri pe partea de execuție mobilier, care au înțeles, executat și suportat cerințele arhitecților și ale proprietarului.
Câteva detalii tehnice pentru completarea descrierii succinte a proiectului:
Fiind vorba despre un spatiu foarte fragmentat, s-a încercat o uniformizare, crearea unei unități stilistice prin utilizarea acelorași culori pentru pereți (albastru), aceeași culoare pentru interiorul arcadelor (auriu) și prin alte elemente simple, liinii și forme care se regasesc în întreaga amenajare. Această culoare uniformă de pe toți pereții - albastru - cu accente de auriu contrastează puternic cu pardoseala închisa la culoare.
Intrarea în restaurant anunță deja intenția de amenajare inspirate de Art Deco prin peretele din capăt pe care este aplicată o lastră de marmură peste care s-a desenat o geometrie din cercuri și linii.
Forma scafelor tavanului vizibile deasupra locurilor de luat masa și deasupra barului a fost lasată nealterată. S-a intervenit asupra lor doar prin retencuit și vopsit.
În zona barului, în spatele structurii metalice pentru depozitarea sticlelor de bautură se află o fotografie facută de un prieten apropiat al beneficiarului. Frunzele subțiri și ascuțite de pe fundal se integrează în stilul amenajării, accentuând verticalele și orizontalele din fața barului.