ro | en
Novum Med Spa Olimp

Novum Med Spa Olimp

Autori: Claudia Voinea-Fântână, Daniela Hurezeanu
Birou de proiectare: Important IMP

Colaboratori:
Constructor: Vasile Voinea
Foto: Vlad Albu
Foto: Vlad Albu

Comentariul autorului

Prin prezentul proiect arhitectural, propunem o abordare pragmatică și funcțională pentru arhitectura și designul interior al Novum MedSpa - un spațiu dedicat relaxării, situat în Olimp, Constanța, în cadrul complexului Novum by the Sea. Conturându-se ca un spațiu cu o suprafață totală de 1703 metri pătrați, acesta dorește să ofere vizitatorilor și turistilor o experienţă spa intr-un cadru arhitectural care să amplifice calitatea tratamentelor oferite.

Prin supraetajarea zonei de bucătărie și a restaurantului Leto, urmărim să utilizăm un concept arhitectural ce preia elementul de zig-zag prezent în faţada restaurantului existent dar și în arhitectura brutalistă, aducând o notă distinctă de expresie arhitecturală. Supraetajarea este nu doar o necesitate funcțională, ci și o formă de reamintire a designului brutalist al hotelurilor de pe litoral - ex. Hotel Banat aflat în imediata vecinătate a sitului.

Accesul la spa se realizează printr-o pasarelă transparentă închisă cu sticlă printată, care facilitează o tranziție clară între spațiul hotelului și cel al spa-ului. Intrând în spațiu, vizitatorii sunt întâmpinați de zona de recepție, un spațiu simplu, alb și aerisit, cu forme cursive și fluide, care sugerează o atmosferă lejeră și relaxată. Elementul central al spațiului este view-ul către zona de piscină, ascunsă ca într-o pădure tropicala în spatele unor strelitzii mari. Zona de recepţie prezintă mici oaze de vegetație corelate cu spații de stat si odihnă - elemente atât de necesare ideii de relaxare și deconectare.
Din zona de recepție, vizitatorii sunt ghidați către diferitele zone ale spațiului. În partea dreaptă, se regăsesc zona de vestiare - amenajată cu mobilier custom made cu usi din sticla printată și numeroase oglinzi- și spații tehnice esențiale pentru funcționarea eficientă (depozitări, camera de prosoape curate/ murdare, scara de evacuare şi acces angajați). În partea stângă, se găsește aparatul de acces, care conține cabinetul medical, zona de tratament și cabinetul managerului.
Parcurgând forma existentă a clădirii pe un arc de cerc, vizitatorii trec prin zona de jacuzzi, integrată în spațiul de tip zig-zag din sticlă ce oferă un contrast între ideea de tectonicitate brutalistă prezenta la exterior și caracterul fluid și transparent al spațiului la interior. Această zonă conduce către zona de lounge, unde se află un bar de ceai și fructe, oferind o oportunitate de relaxare înaintea programărilor pentru tratamente.
Zona de lounge se deschide complet prin patru uși culisante către terasa spa-ului și oferă o priveliște către piscina exterioară a complexului. Această terasă funcționează ca o zonă tampon, asigurând izolarea fata de zgomotul exterior prin intermediul unei bariere vegetale care dublează balustrada.
Zona de tratamente prezintă un contrast evident față de spațiul deschis și alb de până acum, contrast anunțat din zona de hol prin prezenţa în dreptul ușii a unui finisaj diferit. În interiorul camerelor de tratament, lumini dimabile difuze sunt prezente atât în piesele de mobilier, cât și în întregul tavan de barrisol, contribuind împreună cu muzica ambientală la atmosfera de relaxare. Elementul central în fiecare camera de tratament este patul de masaj, înconjurat de finisaje alese cu grijă pentru a completa texturile interioare. Pentru a crea impresia de adâncime si de spaţialitate, unul dintre pereții fiecărei săli este îmbrăcat în sticlă printată iluminată backlit.
Fiecare sală de tratament are propria atmosferă generată de sticla printată și de felul în care poate fi customizată schema de lumini. Camerele care oferă tratamente pe baza de nămol de Techirghiol păstrează o atmosfera mai septică, mai rigidă, în timp ce în cele în care se oferă tratament de tip Dry Floatation, Iyashi dome sau Vichy shower sunt mult mai ambientale.
Camera de haloterapie este compusă dintr-un perete din sare și paturi suspendate pentru o relaxare completă.
În privința materialelor, s-a optat pentru utilizarea de tapet simplu în nuanțe deschise, menite să aducă căldură prin materialitate, păstrând totuși un stil simplu. Pardoselile sunt din materiale ceramice alese cu grija pentru o bună rezistenţă și un grad antialunecare.
Zona de piscină reprezintă un spațiu deschis, cu priveliști către pădurea din apropiere. Arcele de deasupra piscinei nu doar adaugă un element arhitectonic spațiului, ci ascund și elementele tehnice necesare climatizării și ventilației.

În final, în zona piscinei, există două saune uscate și una umedă. Saunele uscate, cu un design custom, folosesc lemn de tip Hemlock- esență care în urma încălzirii repetate își păstrează culoarea și nu devine roşiatic. Sauna umedă- îmbracată în totalitate în mozaic alb prezintă un acoperiș în formă de cupolă pentru scurgerea condensului tratat cu un sistem de iluminare de tip Night sky. Ansamblul este completat de două dușuri emoționale: tropical rain şi fog shower care utilizează cromoterapia și aromaterapie pentru o relaxare completă. Alături de ele exista și un spațiu frigidarium - fântâna de gheaţă utilizată după ieşirea din tratamentele de tip saună.

Proiectul nostru a abordat provocările funcționale și structurale reușind să integreze un traseu (fluxuri, căi de evacuare, problemele structurale şi spațial arhitecturale impuse de supraetajarea unui spațiu cu o zonă de tip piscină) spa pe o amprentă preexistentă a restaurantului și a bucătăriei.

În ansamblu, acest proiect pentru designul interior al Novum MedSpa îmbină cu atenție funcționalitatea, estetica și inspirația arhitecturală pentru a crea un spațiu menit să ofere o experiență autentică de relaxare și regenerare.