ro | en
Hotel Radisson Blu Aurum Brașov

Hotel Radisson Blu Aurum Brașov

Autori: arh. George Mihalache, arh. Bogdan Stoica, arh. Radu Nicolae, arh. Andreea Nicolae
Birou de proiectare: Arhi Grup

Colaboratori:
Structura: EDIT STRUCTURAL srl;
Instalatii electro-mecanice: MC GENERAL CONSTRUCT srl
Project Manager: Cristian Gavrilă
Lucrări structurale: Arhitrava srl
Fațade: MRG Construct
Lucrări interioare: Avatti srl
Lucrări instalații: Global Technical Systems srl
Foto: Ciprian Gruia, Arthur Tintu, George Mihalache, Endre Toth

Comentariul autorului

Artis Bar & Restaurant se află la parterul Hotelului Radisson Blu Aurum Brașov, din care face parte integrantă. Astfel că, în coerență deplină cu tema conceptuală a hotelului, așadar în totală reverență față de istoria locului – locul a aparținut Bastionului Aurarilor, singurul bastion cu stema Brașovului pe frontispiciu, sub care era indicată perioada construirii, 1639 - 1641 şi numele juzilor primari Christian Hirscher şi Michael Goldschmidt – regăsim în Artis toate acele elemente ale conceptului de design interior prezente în întregul hotel. În Artis, tema estetică a proiectului a putut fi valorificată cu exuberanță de către arhitecți, care au decis să folosească deopotrivă lumina caldă și strălucirile alamei, materialitatea pietrei șlefuite sau periate, texturile autentice ale lemnului si voluptatea tapițeriilor catifelate, care, toate, alcătuiesc senzația de autentic si consolidează povestea locului.
Propriu-zis, s-a urmărit crearea unui ambient calm, primitor si luminos care sa impună o senzație de bine si să invite, sa trezească interesul. Designul încearcă a induce ideea de confort suficient de prețios, dar nu greu accesibil. Oaspeții trebuie să aibă o senzație stranie de familiaritate plăcută, chiar de la prima vizită.
Tema hotelului se regăsește subtil si discret în multe elemente de design, de la alegerea materialelor, a corpurilor de mobilier și de iluminat, la folosirea ostentativă a riflajelor verticale de lemn – ce sugerează un spațiu protejat, la folosirea unor elemente decorative – ce amintesc de meșteșugul aurarilor ce au patronat bastionul. Ideea de meșteșug a fost căutată și în pardoseala compuse din plăci poligonale de piatră în trei nuanțe, cu inserții de alamă.
Stilul obținut este unul actual, ce prezintă o personalitate atemporală. Efectul pare a fi garantat și datorită alăturării materialelor complementare, ce se pun în valoare unul pe altul și care se identifică în percepția comună cu calitatea și cu luxul, chiar dacă texturile sunt simple și naturale: piatră leather-finish și sșefuită, lemn șlefuit și periat, metal organic, anume alamă.