ro | en
Acasă departe de casă în Bali

Acasă departe de casă în Bali

Autori: Arh. Cristina Caradim, Arh. Radu Caradim, Arh. Andreea Istrate, Arh. Emanuel Budăieș-Tânăru
Birou de proiectare: Studio 2.1

Colaboratori:
Execuție: Balitecture
Foto: Livia Kurniadi, Xenia Haritonovici

Comentariul autorului

Situl este amplasat într-o țară insulară, în Asia de Sud-Est, Indonezia. Pe un alt continent, cu un alt fus orar, alte condiții climatice și de teren, proiectul nostru face parte din țesătură urbană a regiunii Seminyak, Bali. Acesta reprezintă o casă de vacanță cu posibilitatea de închiriere ocazională. Programul arhitectural a presupus extinderea și reamenajarea unei vechi locuinte balineze.
Proiectul a urmărit menținerea și integrarea culturii indoneziene prin intervențiile constructive și implicit înțelegerea spațiului în același mod în care localnicii îl apreciază, aplicând în viață de zi cu zi principiile ce îi definesc. Una din cele mai importante convingeri ce conturează caracterul oamenilor și a spațiilor pe care le populează este trăirea în armonie cu natura, mediul înconjurător și divinitatea, lucru pe care am căutat să îl integrăm în arhitectura și amenajarea propuse.
Pentru a obține o ambianță serena, în care omul se simte conectat la mediul ce îl înconjoară este necasar ca lumina să invadeze spațiile din abundență, în așa fel încât delimitările să-și piardă din materialitatea perceptibilă, zonele funcționale să permită fuzionarea celor două medii, interior și exterior. Pornind de la o locuință cu două dormitoare și o zona de zi cu orientarea spre S, ansamblul a fost regândit în așa fel încât lumina naturală să pătrundă amplu deși, prin amplasament, aceasta întâlnește situl în mod dominant pe direcția nordului. Construcția inițială a fost tranformată complet prin extinderea sa cu o nouă unitate de tip apartament, extinderea si închiderea a zonei de zi. Acoperișul în șarpantă a fost refăcut și extins, fiind aduse ajustari la nivelul geometriei prin adăugarea unor luminatoare. Pastrând amprenta, structura și tipologia locuinței inițiale, notele tradiționale au fost readuse la viață într-un aspect contemporan.
Zona de zi contopește mai multe funcțiuni și este un spațiu extrovertit. Pereții sunt în mare parte vitrați, fiind realizați la fața locului din lemn de teck, cu un design inspirat de locuințele japoneze si se pot deschide complet, fuzionand astfel cu exteriorul, un aspect necesar în zonele cu climă tropicală. În același timp, cele trei dormitoare beneficiază de intimitate, fiind retrase către partea de nord a clădirii. Prin utilizarea pereților de sticlă pentru a delimita băile de dormitoare, putem avea o comunicare vizuală între acestea. Legătură cu cerul este adusă în băile adiacente dormitoarelor prin luminatore. Integrarea plantelor exotice în aceaste zone, împreună cu lumina zenitală și întregul ansamblu de elemente naturale, spațiul invită la o atmosferă relaxantă. Fie că vorbim despre bucătărie, băi sau dormitoare, au fost implementate soluții prin care natura să devină centrul de interes din fiecare încăpere.
Finisajele folosite la nivelul pardoselilor sunt din paleta locală: terrazzo elicopterizat, realizat la fața locului în zona de zi, parchet din lemn de teck în dormitoare și teracotă în băi – creând astfel o experiență senzorială la nivelul inferior. Zona de exterior este formată dintr-o serie de spații de socializare precum terasă acoperită, piscină și zona de grătar, unde vizitatorii pot petrece timpul împreună. În ceea ce privește mobilierul, majoritatea elementelor propuse în design au fost concepute si desenate, apoi realizate la comandă de artizani locali. Materialele folosite au fost cele existente pe plan local: lemn de teck, piatră, terrazzo, bambus, ratan, teracotă, in, ceramică.