ro | en
Casa cu portal

Casa cu portal

Autori: arh. Iulian Oanță
Birou de proiectare: OANTA IULIAN-COSMIN B. I. A.

Colaboratori:
Structura: ing. Lucian Rozorea (SC Rozini SRL)
Eficiență energetică: ing. Vlad Ciobanu (SC Zecaph Consult SRL)
Instalații sanitare: ing. George Dragomir (SC Segad Proiect SRL)
Instalații electrice: ing. Ovidiu Crețu (SC C&N Electroproiect Consulting SRL)
Instalații termice: ing. Irina Nițescu
Foto: Dan Cotora
Foto: Dan Cotora

Comentariul autorului

“O casa parter, cu vedere către munții din apropiere si care să fie eficientă energetic.”
Aceasta a fost, pe scurt, tema de proiectare primită de la clienți, terenul fiind ales datorită acestei caracteristici pe care o are.
Casa este amplasată la marginea Brașovului, într-o zonă “rurală” liniștită. Imobilele vecine foarte apropiate și priveliștea către munți au generat orientarea bidirecționala a spațiilor interioare: zona de zi către silueta montană, iar zona de noapte către stradă.
Volumul simplu, rectangular, al casei este marcat de portalul de acces, un element vertical concav, voit supradimensionat pentru accentuarea intrării în locuința. Fațada către stradă prezintă goluri de mici dimensiuni, pentru asigurarea intimității dormitoarelor. In antiteză, fațada opusă, cea destinată zonei de zi, este total vitrată, oferind perspective extraordinare în zilele senine.
Gama cromatică este restrânsă: tencuială decorativă albă, armonizată cu placaje din lamele de lemn care accentuează zonele concave, tâmplărie neagră pentru contrast și pardoseli exterioare în culori neutre.
Casa a fost proiectată și realizată urmărind principiile caselor pasive și normele de bună practică, cu scopul atingerii unei eficiențe energetice cât mai ridicate. A beneficiat de calcul energetic, detalii specifice pentru diminuarea punților termice și testare a etanșeitații, după execuție.
Demersului creativ a fost unul reușit, rezultând atât un obiect architectural, cât și o locuință perfect funcțională.