ro | en
Casa Chile 6

Casa Chile 6

Autori: Arh. Artenian Șoldea
Birou de proiectare: STAGHAUS Architecture

Colaboratori:
Structura: D&C Expert Proiectare Structuri S.R.L.
Execuție: Vlad Group S.R.L.
Beneficiar: Răzvan & Geanina Neacșu

Comentariul autorului

Locuința se află în București, zona Dorobanți, pe strada Chile.
Beneficiarii au achiziționat terenul și casa cu subsol, parter și un pod parțial locuibil.
Clădirea existentă fiind construită fără retrageri față de trei dintre limitele de proprietate, clienții, o familie tânără și deschisă la o abordare mai nonconformistă a proiectului, au dorit să obțină casa lor mult visată într-o zonă centrală și importantă a orașului.
Lucrările executate au fost de recompartimentare interioară, modificare și înălțare acoperiș, modificare fațade și consolidarea întregii construcții.
Încă de la primele discuții cu beneficiarii s-a luat decizia asupra importanței luminii naturale în noua lor casă, orientarea existentă a ferestrelor fiind în mare parte spre Nord.
Un alt aspect coordonator în tot procesul de proiectare a fost acordarea atenției deosebite pe relațiile spațiilor interioare cu puținul spațiu exterior al curții dar și pe relațiile diferitelor spații interioare între ele, dorind să obținem spații generoase cu o comunicare vizuală cât mai plăcută între ele, chiar și între nivelul parterului și cel al etajului.
Funcțiunile din zona dinspre stradă au fost alese la parter ca spații de lucru, birou, bibliotecă iar la etaj dormitoarele copiilor. În zona mai retrasă din spate a lotului, la etaj am amplasat dormitorul matrimonial cu un dressing generos, baie și terasă proprie, iar la parter zona de bucătărie și terasă acoperită.
În partea centrală a locuinței am amenajat zona de dining și living la parter, iar la etaj un loc de hobby și relaxare, dorind încă de la început ca această porțiune din casă să fie centrul de interes al întregului proiect. Acest lucru s-a realizat atât prin înălțimea mai mare a unei porțiuni din living (golul în placa etajului) și relația dintre spațiul de la parter și cel de la etaj, dar și prin deschiderea, orientarea și accesul către curtea exterioară, aceasta având calitatea de ”prelungire” funcțională și vizuală a zonei de dining/living.
În toată locuința, diversele spații generate se lasă descoperite treptat și uneori surprinzător, fiind studiate și realizate multe zone cu perspective diferite și dinamice.
Abordarea proiectului, deși nouă și modernă în țesutul de case existent cu o parcelare specifică prin curți înguste și clădiri alipite la calcan, se integrează armonios în zonă, nefiind percepută ca o prezență ostentativă.
Ținem să mulțumim în principal beneficiarilor, care au avut un rol foarte important în tot procesul de proiectare și execuție, ei având un simț estetic dezvoltat și fiind de acord, susținând și insistând chiar asupra diverselor idei discutate.