Comentariul autorului
Lemnul, un material organic cu valențe estetice și performanțe remarcabile, devine în context contemporan o soluție arhitecturală ecologică și eficientă, cu un potențial considerabil în România.
Preocuparea pentru dezvoltarea durabilă în mediul academic este în creștere, rezultând în continua adaptare a disciplinelor didactice la tendințele europene orientate spre circularitate și sustenabilitate. Proiectul WOODJOIN continuă în mod natural aceste interese, propunând cercetarea sistemelor constructive sustenabile care utilizează lemnul în diverse forme. Recunoscând importanța actualizării cunoștințelor și competențelor cadrelor didactice, doctoranzilor și studenților UAUIM în ceea ce privește tehnologiile moderne de proiectare și execuție cu lemn, atât la nivel național, cât și internațional, proiectul WOODJOIN constituie un experiment didactic de arhitectură participativă.
Pentru a completa armonios spațiul de studiu alternativ organizat pe unul din holurile UAUIM pe parcursul sesiunilor de workshop din cadrul proiectului au fost realizate o serie de obiecte de mobilier din lemn lamelar - banchete și o masă -, dar și un mock-up al unei structuri din lemn. De asemenea, pentru diversificarea materialului didactic au fost realizate o serie de machete de îmbinări din lemn scara 1:1. În încercarea de a stimula interesul publicului și al studenților pentru utilizarea lemnului în arhitectură, proiectul WOODJOIN a fost prezent în cadrul ARCHYFEST 2023, expunând proiecte și machete scara 1:20 realizate de studenți din anul 2 în cadrul aplicațiilor practice din curricula UAUIM.