ro | en
Structuri optice
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”

Structuri optice

Autori: arh. Popeangă Mihai, arh. Roșca Elena Mădălina, arh. Dumitrescu Andrei-Teodor
Birou de proiectare: X Architecture & Engineering Consult S.R.L.

Colaboratori:
Îndrumător: Principal: Arh. Marius Călin, General Director: Eng. Mariana Turcu ( X Architecture & Engineering Consult S.R.L.)
Structura: ing. Claudiu Ursu (Cube Structure K-Group S.R.L.)
Execuție: Nimb Consmetal S.R.L.
Beneficiar: X Architecture & Engineering Consult S.R.L.
Foto: Roșca Elena Mădălina, Dumitrescu Andrei-Teodor

Comentariul autorului

Titlu:
Structuri Optice

Descriere:
Structuri Optice este o explorare arhitecturală a formelor din Optical Art și a tehnologiilor de construcție inovatoare, realizată în cadrul unui Festival de Arhitectură. Structura sa unică este bazată pe principiile Optical Art, oferind o experiență vizuală dinamică. Dintr-o anumită perspectivă, vizitatorii pot descifra subtil reinterpretarea unui element de identitate transformat într-o compoziție tridimensională, cu care utilizatorii pot interacționa și participa în acest pavilion.

Această interpretare artistică a fost realizată prin utilizarea de plane seriale din lemn de brad, fiecare dispus la un interax de 30 cm, care formează un volum tridimensional continuu. Elementele structurale au dimensiuni de 60 x 100 mm și 100 x 120 mm, contribuind la tranziția de la o înălțime de 1 metru până la 3,6 metri, planele crescând gradual pentru a crea o senzație de mișcare ascendentă. Secțiunile mai groase sunt utilizate în zona superioară pentru a asigura stabilitatea ansamblului. În acest volum au fost inserate și cutii din OSB, ce au rol de suport pentru diferite exponate.

Structuri Optice reprezintă, de asemenea, un experiment tehnologic. Unele prinderi structurale au fost realizate prin printare 3D, folosind plastic ASA, un material rezistent la UV. Layerele printului au fost dispuse strategic (asemenea principiului fibrei lemnului) pentru a asigura rezistența la forțele aplicate asupra structurii. Această abordare tehnică face parte din procesul de cercetare, pavilionul testând soluții inovatoare și durabile pentru construcțiile arhitecturale.

Aditional, pe acest pavilion au fost realizate proiecții, o dată pe una dintre cutii fiind un filmuleț, iar restul pavilionului a fost scanat 3D, proiecțiile fiind făcute special pe forma arhitecturală.

Pe lângă valoarea estetică, Structuri Optice explorează eficiența construcției și optimizarea formelor atipice. Asamblarea și montajul cadrelor din lemn, susținute de elemente printate 3D, au implicat un proces de experimentare ce a adus îmbunătățiri în ceea ce privește ghidajul și ușurarea unor proceduri constructive complexe.