ro | en
Voice Your Place 2.0
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”
  • Distincție specială pentru implicare in formarea tinerilor

Voice Your Place 2.0

Autori: arh. Iarina Tavă

Colaboratori:
Colaboratori:
Asistent coordonator de proiect și coordonator atelier de arhitectură: arh. Alex Răuță
Coordonator atelier de interviuri antropologice: Cristina Chira
Coordonator atelier de actorie: Alina Medoia
Editare și mixaj, asistență înregistrări: Maria Salomia
Echipă proiect: Laura Toma, stud. arh. Alexandra Parpală, Alex Teszler, Paul Budan, Gabi Mocanu.
Grafică proiect și design signalistică: nuumroom studio

Participanți - adolescenți din comunitatea locală:
Odette Andrei, Ana Baciu, Corina Badea, Patricia Bădița, Eduard Băiașu, Raluca Ciolcă, Maria Dinescu, Ștefan Enache, Mihnea Golea, Raluca Grozavu, Andra Ică, Giulia Iorga, Alexandra Leca Negoi, Adelina Marin, Lavinia Milcă, Eliza Petec, Cristian Sechea, Ingrid Sora, Georgiana Stan, Sara Ungureanu, Ana-Maria Baltag-Diaconu, Nectaria Craus, Elina Dascălu, Maria Duca, Iani Hirică, Alexia Jianu, Maia Negru, Mădălina Niță, Ionuț Păduraru, Eliza Rada, Ruxandra Radu, Ana-Maria Răducanu, Radu Răducanu, Maria Simion, Izabela Stoica, Andra Șerban, Luca Șerbănoiu, Andrei Uță.

Parteneri: Asociația De-a arhitectura, Asociația Nod Makerspace, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Primăria Municipiului Curtea de Argeș.
Proiect finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de arhitectură
Voice Your Place: Curtea de Argeș este un proiect Ordinul Arhitecților România: Filiala Teritorială Argeș.
Foto: Iarina Tavă

Comentariul autorului

Voice Your Place 2.0 continuă și finalizează proiectul de la Curtea de Argeș, început în anul 2023 prin Școala de Vară. Anul acesta, în cadrul Atelierelor Voice Your Place, au fost realizate audio ghidul în limba engleză, iar ulterior signalistica și platforma de ascultare a episoadelor. Ediția din acest an a adus împreună douăzeci de adolescenți din comunitatea locală, care au realizat treptat audio ghidul prin ateliere de arhitectură, interviuri antropologice, actorie și înregistrări în studio. Împreună cu ediția din 2023, Voice Your Place devine un audio ghid bilingv complet, prezent în spațiul public și realizat de comunitate, prin cei patruzeci de participanți din cele două ediții.
Realizarea ghidului audio local, în cadrul proiectului Voice Your Place, ia forma unui procedeu pedagogic de conștientizare și aprofundare a mediului construit. Proiectul urmărește activarea și implicarea comunității prin intermediul educației non-formale, într-un proces participativ de explorare, cunoaștere și valorificare a patrimoniului local. Voice Your Place creează contextul prin care adolescenții devin promotorii și vocea orașului lor, facilitând o implicare comunitară directă și concretă, întărind apartenența și legătura afectivă cu orașul, unde patrimoniul arhitectural ocupă un loc central și generator.
Prin atelierele multidisciplinare, audio ghidul este realizat etapizat împreună cu participanții. Amintind de activitățile desfășurate în cei doi ani, pe lângă atelierele de arhitectură, actorie și înregistrările în studio, poveștile audio ghidului au fost realizate de către adolescenții participanți la atelierul de scriere creativă, iar înregistrările de teren care animă narațiunea au fost realizate la atelierul de soundscape.
Anul acesta, proiectul a implicat și realizarea signalisticii audio ghidului, deschizând astfel dialogul cu diverși actori locali. Au fost instalate semne de sine stătătoare la cele șase obiective incluse în ghidul audio și în zona centrală a orașului. Semnele conțin coduri QR de accesare a episoadelor, care se pot asculta în limba română și engleză pe platforma on-line a proiectului. Signalistica a fost concepută inițial ca un exercițiu al adolescenților participanți, de explorare estetică a monumentelor. Designul semnelor QR a urmărit simplitatea, folosirea intuitivă și integrarea lor în contextul obiectivelor, păstrând tonul ludic al proiectului. Montajul lor a fost realizat în cadrul atelierului de intervenții în spațiul public, unde a fost recondiționat și mobilierul urban de la Sân Nicoară.
Voice Your Place: Curtea de Argeș poate fi considerat un proiect pilot dintr-o rețea de audio ghiduri care nu oferă o simplă narațiune, ci sunt rezultatul unei proces de cunoaștere și apropiere a comunității tinere locale de patrimoniul construit, oferind în același timp ascultătorului experiența de a auzi prin vocile comunității poveștile locului.