Comentariul autorului
Povestea acestui apartament verde, încălzit de soarele dimineții, începe cu un cuplu tânăr din București care și-a exprimat clar brieful: un spațiu optimist, care să devină “acasă” pentru ei și pentru animalul lor de companie, florile și suvenirurile din călătorii. Și care să poată acomoda și o zonă de birou pentru noul tip hibrid de lucru.
Open space-ul, acest axis mundi al amenajării, este divizat în 3 zone funcționale. Zona de work from home se îmbină armonios atât cu diningul, cât și cu camera de zi – o oază de relaxare cu canapea, fotoliu, televizor și rafturi deschise destinate amintirilor acumulate. Tot în open space există și una dintre principalele zone de depozitare ale apartamentului. Este dressingul din spatele oglinzilor care, printr-un truc magic, păcălesc ochiul să perceapă un spațiu mai mare decât există în realitate. Amplificată de iluminatul bazat pe LED-uri, lumina naturală pătrunde în încăpere. Nimic nu este înghesuit.
Mobilierul pe comandă este proiectat cu un scop bifuncțional: în primul rând ca piedestal pentru colecția de plante, dar și ca un refugiu pentru felina cuplului, prin crearea unei multitudini de piese de mobilier special concepute pentru acest scop. Comoda TV cu fronturi decupate, precum și scărițele în miniatură din imediata lor vecinătate stau drept mărturie a faptului că minimum unul dintre locuitorii casei nu este om.
Laitmotivul simțului iminent al biofiliei este reprezentat de îmbinarea dintre lemn și o paletă cromatică verde, omniprezentă de-a lungul spațiului, dar cu un tușeu fin de negru și ciment, reamintind că încă ne aflăm în centrul uneia dintre cele mai mari aglomerări urbane din Europa. O multitudine de accente industriale au fost presărate de-a lungul întregii amenajări, iar glasvandul metalic glisant care separă bucătăria de open space este cel mai bun exemplu în acest sens. Bucătăria devine un pilastru negru în cadrul apartamentului, dar până și ea este îndulcită prin introducerea lemnului și a accentelor ludice, spre exemplu arcada verde dinspre spălătorie sau backsplash-ul cu pattern geometric.
Pentru a sublinia și mai mult sentimentul de căldură al apartamentului, au fost introduse mai multe zone de relaxare: canapeaua și fotoliul, ambele cu tapițerie pet-friendly, dar și divanul din dormitor, special conceput pentru citit și alte activități recreaționale. Materialele naturale sunt folosite din abundență, spre exemplu argila, hârtia ecologică, iuta, lâna sau lemnul reciclat, mai ales în living și dormitor unde există o nevoie continuă pentru confort, atât vizual, cât și tactil.