ro | en
Apartament IUGE

Apartament IUGE

Autori: arh. Ilinca Ghannadi, des. Omid Ghannadi, arh. Teo Staicu, arh. Ana Georgescu, arh. Diana Curcă
Birou de proiectare: IOG Arhitectura

Colaboratori:
Execuție: Romart Abc Construct
Atelier de execuție mobilier: SIA
Iluminat & aparataj: Albora Concept
Deco & mobilier: The Edit
Mobilier: The Home
Foto: Mihai Paraschiv

Comentariul autorului

Proiectul a fost conceput pentru un apartament de 3 camere, de 60mp, localizat la etajul 13 într-un imobil de locuințe colective din zona central-nordică a Bucureștiului. Provocarea principală a fost proiectarea unui spațiu funcțional și aerisit folosind exclusiv soluții de mobilare, beneficiarii dorind să păstreze atât compartimentarea inițială cât și finisajele existente.
Zona de zi urma să acomodeze o bucătărie, un loc de luat masa, zona de tv și multiple spații de depozitare, în același timp oferind acces celorlalte două camere ale apartamentului. Provocarea a fost organizarea acestui spațiu în așa fel încât să devină o zona de zi confortabilă, echipată potrivit pentru multitudinea de funcțiuni ce trebuiau deservite, fără a lăsa impresia unui loc de trecere către dormitoare.
În zona de zi a fost propus un corp de depozitare multifuncțional ce traversează întregul apartament, din zona ușii de acces până la ieșirea pe terasă. Această piesă de mobilier deservește spațiul de primire printr-o consolă cu pantofar, cuier și dressing și acomodează apoi depozitări, nișa pentru TV și corpurile de bucătărie, toate aceste funcțiuni fiind asamblate într-un singur volum.
Acest perete multifuncțional este finisat cu placări din furnir de stejar, cu mânere frezate, plinta și accesoriile vizibile fiind realizate din alamă. Materialitatea este evidențiată de accente de culoare albastră, folosită pentru elementele metalice prezente, cuier, corpul de iluminat, etc.
Zona de bucătărie a fost tratată ca parte integrantă a living-ului, iar corpurile suspendate ale bucătăriei au fost placate cu oglindă, contribuind astfel la amplificarea spațiului și a atmosferei dinamice a încăperii.
Apartamentul fiind foarte luminos și cu perspective frumoase asupra cartierului, s-au folosit jaluzele metalice pentru controlul luminii. În acest fel se ocupă mai puțin din spațiul util din preajma ferestrelor și se obține intimitate, păstrând vizibilitatea către exterior.
Pentru zona de dormitor matrimonial a fost proiectată o platformă pentru amplasarea patului, gândită pentru a beneficia de întreaga lățime a camerei, altfel micșorată de pervazul foarte lat al ferestrelor. Materialul tapiseriei vine în completarea accentelor de culoare albastră și a placărilor din lemn, adăugând o notă de eleganță finisajului din microciment al pereților.
Cea de-a doua încăpere a apartamentului este gândită pentru a deservi mai multe funcțiuni: cameră de oaspeți, birou și dressing. Pentru beneficia de o zonă de lucru liniștitoare a fost propus un colț de studiu cu o bibliotecă albastră și o mică masă de lucru suspendată, oferind impresia unui spațiu eliberat.
Astfel, prin propunerea de design proiectul reușește sa rezolve provocările din ce în ce mai des întâlnite ale unui apartament de dimensiuni reduse din noile dezvoltări imobiliare densificate și să ofere un cadru de locuire confortabil si dinamic.