ro | en
Apartament Națiunile Unite

Apartament Națiunile Unite

Autori: arh. cond. Cristina Stroe, arh. Alina Dumitrescu, arh. Ioana Ciobanu
Birou de proiectare: laboratorul de arhitectura srl

Colaboratori:
Arhitect: laboratorul de arhitectura srl
Execuție: Tabique srl
Beneficiar: Floriana Sandu, Louis Goulet
Foto: Kateryna Zolotukhina
Foto: Kateryna Zolotukhina

Comentariul autorului

Introducere
Apartamentul este situat la etajul 7 al unui imobil în centrul Bucureștiului și beneficiază de o terasă de aproximativ 50 de metri pătrați, având vedere panoramică spre Casa Poporului. Acest spațiu se află într-un bloc nou, iar interiorul nu a fost amenajat anterior. Acest lucru ne-a oferit oportunitatea de a-l recompartimenta conform nevoilor și preferințelor beneficiarilor, un cuplu recent căsătorit cu o viață socială activă. Zona de noapte este bine delimitată față de zona de zi, incluzând un dormitor matrimonial generos, dotat cu acces direct la baia proprie, în timp ce spațiul de living, dining și bucătărie separată comunică eficient cu o terasă vastă, înconjurată de vegetație.

Concept
În urma primei vizite, spațiul era în formă brută și deja avea o valoare estetică intrinsecă: pereții de zidărie perimetrali, plăcile și stâlpii din beton aparent. Acest lucru ne-a inspirat să propunem o abordare care să valorifice elementele structurale vizibile: pardoseala din microciment, reminescență a plăcii de beton aparent, grinzile tratate cu un strat de lac izolant și betonul de rezistență expus au fost integrate armonios, adăugându-se mobilier cu finisaje din lemn, pentru a crea un contrast de texturi.

Finisaje
Zona de zi și holurile sunt dotate cu pardoseli din microciment, care conferă un aspect de beton brut, completate de grinzile din beton aparent. Acestea sunt armonios îmbinate cu mobilierul fix realizat din MDF furniruit. În dormitoare, am optat pentru pardoseli din parchet din lemn de stejar natural, utilizând o paletă de culori neutre, în timp ce băile beneficiază de un finisaj din microciment, impermeabilizat, atât pentru pardoseli, cât și pentru pereți și plafoane.

Mobilier
Majoritatea mobilierului fix a fost concepută cu scopul de a disimula instalațiile de încălzire și diversele ghene tehnice, utilizând placări din MDF. Astfel, am reușit să creăm zone de bibliotecă ample, care funcționează atât ca mască pentru radiatoare, cât și ca glafuri de feronerie. Tot mobilierul fix din zonele de depozitare, bucătărie și canapea a fost proiectat de arhitecți și fabricat local, în timp ce mobilierul de serie, alături de diverse obiecte de iluminat, sunt piese vintage, reciclate, achiziționate de către beneficiar din diverse magazine second-hand.

Terasa
Gândită ca un spațiu de zi extins, terasa include o zonă de luat masa generoasă, care tranzitioneaza intr-o zona de lounge, înconjurată de jardiniere cu vegetație. De asemenea, este amenajată o zonă de relaxare, dotată cu un bar și un spațiu de plajă cu două șezlonguri, ideale pentru zilele însorite.

Caracteristici tehnice
Încălzirea spațiului se realizează printr-un sistem mixt care combină radiatoarele cu un sistem de încălzire în pardoseală. Având în vedere că băile sunt amplasate central în apartament, ne-am propus să reducem înălțimea doar în această zonă și să integrăm sistemele de răcire și ventilație, asigurând un flux de aer perimetral către fiecare încăpere.