ro | en
Apartamentul “Colour My World Blue”

Apartamentul “Colour My World Blue”

Autori: arh. int. Truță Daniela, arh. int. Pătrașcu Alexandra, ing. Popa Adrian
Birou de proiectare: Next Interior
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Proiectul a vizat amenajarea unui apartament cu 3 camere situat într-un complex rezidențial nou, pentru un cuplu de jurnaliști și nou-născutul lor. Încă de la început, aceștia ne-au spus că nu se tem de culoare, provocare pe care am acceptat-o cu entuziasm.

Am ales o paletă cromatică formată din nuanțe de turcoaz, albastru și somon, toate așezate pe un fundal de griuri neutre. Pentru a atenua impactul acestor culori vibrante și pentru a evita un decor copilăros sau obositor, am adăugat accente industriale – vopsea decorativă cu aspect de beton sau structuri metalice în zona de open-space.

Pentru a integra un element ludic, am folosit motivul cercului în diverse forme – de la forma anumitor obiecte de mobilier, până la perforațiile din mobilierul la comandă. Alegerea acestui motiv a fost inspirată de un detaliu arhitectural existent, panourile cu perforații în formă de cerc, ce separă terasele din complexul rezidențial. Am plecat de la acest detaliu distinctiv de pe fațadă pentru a crea un fir narativ în întregul apartament.

Bucătăria a fost gândită pe patru laturi, cu o peninsulă ce se continuă cu o masă de dining. Peninsula servește atât pentru depozitare, cât și pentru expunerea de obiecte decorative pe partea dinspre living. Masa funcționează ocazional și ca birou pentru lucrul de acasă. Designul bucătăriei conține și el laitmotivul cercului, utilizat pentru perforațiile corpului în care se află centrala termică sau pentru forma mânerului frigiderului. Și pentru a adăuga un element surprinzător, de design, desprins parcă dintr-un joc de X și 0, am combinat cercurile cu mânere în formă de X, iar piciorul mesei este, de asemenea, în formă de X.

În living, am continuat tema cercului, de data aceasta pe peretele din spatele canapelei, unde am creat o placare decorativă cu bandă LED integrată. Acest element oferă nu doar un accent estetic, dar este și funcțional, luminând subtil spațiul în locul unui lampadar clasic. Un alt element important din living este mobilierul de TV care devine și bibliotecă, ce acomodează cele aproximativ 200 de volume ale cuplului. Am gândit această bibliotecă cu structură metalica, pentru a susține greutatea cărților, însa polițele sunt din sticlă pentru a păstra continuitatea vizuală și a păstra spațiul aerisit.

În dormitorul matrimonial, ne-am concentrat pe crearea de spații ample de depozitare. Pe peretele opus patului am creat un dulap lung de 4 metri, iar pentru a evita monotonia am integrat o nișă în formă de arcadă pentru cărți și obiecte decorative. Iar pentru a continua familia de forme, am folosit și aici mânerele în forma de cerc, iar una dintre uși este turcoaz și are perforatii în forma de cerc, pentru a avea o continuitate cu bucătăria.

În acest proiect am încercat să îmbinăm nevoile funcționale ale tinerei familii cu un design contemporan, ludic, păstrând coerența cromatică și stilistică în întregul apartament.