ro | en
Expoziția „Dan Popescu”

Expoziția „Dan Popescu”

Autori: arh. Oana-Ecaterina Băndărău

Colaboratori:
Curator: Dan Popescu
cu sprijinul lui Roger Akoury: Președintele Fundației MARe

Comentariul autorului

Expoziția „Dan Popescu”este una de tip intervenționist. În contextul în care Palatul Lahovary, monument de arhitectură, este în pragul începerii unui șantier de proporții (consolidare/restaurare/refuncționalizare), am răspuns provocării de a-l folosi în acest interval printr-un proiect de squatting artistic.
Faptul că galeria H’art aniversa 21 de ani de existență a fost alibiul suficient pentru a imagina o expoziție care să populeze toate cele 23 de camere ale clădirii plus cele două anexe unde s-au produs două instalații imersive ale Ancăi Mureșan și Victoriei Zidaru. Soluția de panotare în corpul central a fost una de tip “salon francez” care s-a impus datorită faptului că locuirea palatului era la antipozi cu spațiul funcționalist în care au fost produse lucrările. Aranjamentul expozițional a folosit verticala cît mai mult, aproape până la refuz. În același timp s-au păstrat grafismele inginerilor și carotele facute de aceștia plus toate accidentele de sondare a interiorului. Lucrările generației tranziției, o generație punk, se potriveau cu aceste imperfecțiuni și le-am juxtapus peste existent, au devenit parte din expoziție.
Rezultatul proiectului a fost unul mai puternic decât ne așteptam. Folosind o metodă care pare depășită, o metodă a intervenției la pas, nouă ne place să o numim „jazz curating”, fără un plan foarte bine detaliat dar cu niște idei generatoare în minte (camere tematice: moarte, umor, luptă, XXX, foc, mituri; traseu labirintic cu revenire în camerele centrale ale etajelor) am creat un spațiu de o opulență artistică incredibilă, efectiv copleșitoare. Totul traiește într-o simbioză elaborată, fiecare fisură, fiecare pată de pe perete este integrată. Este o reacție la spațiile de tip white cube, o dovadă a puterii celor peste 500 de lucrări care umplu acest spațiu, de la parter până în ultima cămăruța a mansardei.
Artiști expuși: George Anghelescu, Vioara Bara, Cătălin Bădărău, Ana Bănică, Ion Bârlădeanu, Marius Bercea, Matei Branea, Florin Ciulache, Codruța Cernea, Tudor Codre, Aurel Cogealac, Nicolae Comănescu, Radu Comșa, Suzana Dan, Ovidiu Feneș, Dumitru Gorzo, Lucian Hrisav, Mircea Ionescu, Ioana Joa, Bernard Joisten, Robert Köteles, Bianca Mann, Ioana Marșic, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Vlad Nancă, Giuliano Nardin, Tara von Neudorf, Tets Ohnari, Alexandru Paul, Adrian Preda, Ramon Sadîc, Donald Simionoiu, Mircea Suciu, Roman Tolici, Virginia Toma, Ștefan Triffa, Ștefan Ungureanu, Ioana Ursa, Ecaterina Vrana, Marian Zidaru, Victoria Zidaru