ro | en
Romanian Design Week 2024 - Expoziția centrală
  • Premiul secțiunii „Arhitectura amenajărilor interioare / expoziții, standuri și scenografie” (ex aequo)

Romanian Design Week 2024 - Expoziția centrală

Autori: arh. Attila Kim, arh. Adina Marin, arh. Alexandru Szuz Pop, arh. stag. Cristina Iordache, arh. Andreea Precup
Birou de proiectare: Attila KIM • Architects

Colaboratori:
Eveniment inițiat și organizat: The Institute
Foto: Bogdan Ciocodeică, Kinga Tomos

Comentariul autorului

Romanian Design Week este cel mai important eveniment național care întrunește toate domeniile industriilor creative. Toate edițiile RDW până acum și-au asumat încă un rol important în viața culturală bucureșteană: cea de a dezvălui și prezenta publicului pentru prima dată clădiri nefolosite, uitate, pe prag de shimbare sau proaspăt terminate.
Ediția din 2024 a venit cu o propunere curajoasă și o temă de proiectare dificilă: expoziția a fost organizată în imobilul care a găzduit restaurantul Cina, una dintre cele mai emblematice clădiri a Bucureștiului, o referință arhitecturală, urbană și istorică, care de mai bine de 20 de ani este închisă publicului și după ce se afla într-o stare avansată de degradare, azi deja fiind începute lucrările de renovare.
De-a lungul ultimelor decenii, intervențiile arhitecturale începute și abandonate din clădire au transformat complet clădirea, parțial au unificat nivelurile și au introdus elemente de consolidare din beton și metal. Clădirea a fost folosită acum 10-15 ani de câteva ori pentru petreceri, cu ocazia cărora au apărut lucrări de graffitti pe pereți, semnați de artiști care între timp au devenit internațional cunoscuți. Proiectul expozițional și-a propus, atât din punct de vedere curatorial cât și arhitectural, integrarea acestor lucrări de graffitti de mari dimensiuni.

Expoziția împărțită pe trei niveluri diferite, conform structurii de organizare curatoriale, prin folosire de resurse minime, propune o intervenție cu un caracter efemer asumat. Elementul arhitectural principal este draperia albă, translucidă, folosită atât pentru a oferi fundal pentru fotografii înrămate, cât și să definească spații arhitecturale noi, unind două niveluri și formând o scenă pentru manechine. Refolosirea elementelor scenografice de la ediții anterioare este unul dintre pilonii arhitecturii expoziționale pe care biroul nostru și-a stabilit încă de la prima ediție de colaborare cu RDW în 2013, astfel putem regăsi în formule noi cadrele metalice realizate în 2014, neoanele achiziționate în 2018 sau plantele folosite în 2023.

În toamna acestui an, în perioada 3-13 octombrie, spațiul proiectat pentru RDW a fost regândit de echipa noastră pentru a găzdui expoziția DIPLOMA, o expoziție națională care prezintă cele mai bune lucrări de diplome ale universităților de artă, arhitectură și design.