ro | en
Touch Nature

Touch Nature

Autori: arh. Maria Ghement, arh. Justin Baroncea

Colaboratori:
co-autor: Andrei Angelescu
producție: Atelier SET
corpuri iluminat: Almalux Lighting
Curatori: Sabine Fellner & Alex Radu
echipa /SAC: Andreea Chircă, Iulian Cristea, Lidia Dobrea, Anne Lolea, Elena Maxemciuc
graphic design: Irina Radu
Foto: Andrei Margulescu, Andrei Mărgulescu, courtesy of /SAC @Malmaison, Lavinia Cioacă

Comentariul autorului

Touch Nature Bucharest
Expoziția multimedia Touch Nature de la București se constituie ca element component al unei serii expoziționale organizate în douăsprezece Forumuri Culturale Austriece din Europa și SUA. Curatoriată de Alexandru Ion Radu împreună cu Sabine Fellner, aceasta ridică problema căutării acelor răspunsuri pe care arta le dezvoltă în confruntarea cu distrugerea din ce în ce mai pronunțată, dar și ca urmare a amenințării tot mai serioase pe care natura o reprezintă pentru de om.
Lucrări ale unor artiști austrieci și români intră în dialog unele cu altele, aruncând o privire critică asupra modificării profunde a sistemului nostru terestru și punând în lumină criza ecologică, pe care o tratează din puncte de vedere diferite.
Modul de abordare al expozițiilor reprezintă două tipuri de poziții critice față de relația om-natură, montate în cele două sedii ale spațiului de artă contemporană /SAC.
Berthelot:
O locuință distopică de 130 mp, cu mobilier alb, banal, de la cel mai cunoscut producator mondial.
Spațiul de locuit conține instalații art and science în loc de obiecte de uz caznic. Ustensilele preiau date despre locuitorii temporari (vizitatorii) și integrează prezența acestora în sistem. Hibridizarea se produce și este ilustrată în timp real.

Malmaison:
Miniconstruct multietajat pentru amestec de bumbac, acryl, semiconductori, ulei și clorofilă. Florărie de artă sau galerie de verde cu 21 de curiozități și-un televizor, printre 192 de plante luate câte 4 pe raft.
Module albe 185x90x40, ordonate după grid de ciment sclivisit, sistem de mixaj pentru medii de expresie aproximativ tradiționale. Spațiu de expunere / agregare pentru frunze și obiecte asamblat din profile albe; suport pentru o schiță de profil al unui nou tip de realitate cotidiană: antropocen.
O precizare: nu trageți de clanță (nu e interactiv), intrarea e prin living, pe ușa din spate.
Explorăm suprapunerile și rețelele de relații care se stabilesc între exponate și spațiile care le conțin.
Sistemul de expunere este construit ca o instalație care facilitează interacțiunea, interferențele și intersecțiile poveștilor fiecărui obiect în parte.