ro | en
„Sub pământ”, expoziția permanentă a muzeului de arheologie din Bergen
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / expoziții, standuri și scenografie”

„Sub pământ”, expoziția permanentă a muzeului de arheologie din Bergen

Autori: arh. Ana-Maria Pop
Birou de proiectare: Fortunen Arkitektur - arh. Nils Mannsåker

Colaboratori:
Designer de expozitie principal: Anne Mette Prestegård, secundar: Rune Kvam, Norvegia
Arheolog: Sigrid Samseth Mygland, Norvegia
Grafic designer: Tine Erika Fuglseth, Norvegia
Scenograf: Silje Kise, Norvegia
Project manager: Kjartan Åsmul, Erstad&Lekven, Norvegia
Constructor: Donar, Norvegia
Producator de vitrine: Click Netherfield, UK
Beneficiar: Bymuseet
Foto: Artishot

Comentariul autorului

Scopul expoziției este de a prezenta viața în Evul Mediu din Bergen, Norvegia. Spatiile publice aferente s-au imbunatatit. Pentru asta, s-a stabilit o nouă comunicare între zona de intrare și planul principal cu magazin, cafenea și încăperi de servicii care s-au deschis pentru a primi lumină din toate direcțiile. Zona expozițională este o „cutie neagră” unde iluminarea artificială și mediul înconjurător pot fi controlate și se poate crea o atmosferă dramatică.
Expoziția se bazează pe desenele reale în straturile de pamant realizate de arheologi la excavatiile din 1955. Aceste desene explică cel mai bine ceea ce a fost găsit și expus ulterior. A fost creată o lume abstractă a Evului Mediu în care vizitatorii întâlnesc obiecte din acea perioadă. O altă inspirație a venit din Runele nordice, care au fost preluate de tehnica frezarii într-un material sau ca element grafic. ( adaptare după David Andrei Bach - Scandinavian architecture )

Ideea conceptuală a arhitectului:

Săpăturile expuse nu sunt altceva decât frânturi ale unui trecut care a fost cândva. Fracțiuni mici care ne lasă să ghicim cum ar fi putut arăta trecutul.
Pentru ca aceste rămășite să spună o poveste, golurile pot fi umplute de un oraș fantomă. Descoperirile arheologice sunt reale, fizice și tactile, iar orașul imaginar – orașul fantomă – îi ajută să prindă viață.
În loc să cream un muzeu ca o simplu spatiu plin cu obiecte vechi, putem crea o lume imaginară, cu descoperirile arheologice ca legătură cu acel timp uitat.