ro | en
Belleview și Green Future Sinaia - Două blocuri pentru urbanizarea unui cartier

Belleview și Green Future Sinaia - Două blocuri pentru urbanizarea unui cartier

Autori: arh. Radu-Gabriel Negulescu, arh. Nicoleta-Laura Negulescu
Birou de proiectare: Do.It Arhitectura

Colaboratori:
Structura: coord. Prof. Dr. Ing. Constantin Pavel (d) / Evodesign
Instalații: coord. Ing. Ruxandra Ciacoi / Tehnoclima
Execuție: Ozer Construction / Green Future Sinaia
Beneficiar: Primaria Orasului Sinaia, Ozer Construction / Green Future Sinaia
Foto: Radu-Gabriel Negulescu

Comentariul autorului

2007 și 2022. Un proiect rezidențial. Revitalizarea unui cartier. Două etape de realizare neplanificate. O echipă de arhitecți în fața propriului proiect după 15 ani.

Proiectul a fost posibil datorită unui parteneriat public-privat între Primăria Orașului Sinaia și Özer Construction prin care antreprenorul și-a asumat realizarea infrastructurii edilitare a Căii Moroieni – Cartierul Mefin. Așa a început investiția: rețelele de apă, canalizare, gaze naturale și asfaltarea străzilor secundare ale întregului cartier, stabilizarea versantului și regularizarea cursului Pârâului Dorului. Lotul a aparținut fostei Societăți Romcarbon, și a fost pus la dispoziția antreprenorului pentru o investiție imobiliară în condițiile realizării infrastructurii urbane a acestei zone, unul dintre cele șase cartiere ale Orașului Sinaia.

Proiectul a avut constrângerile unui teren deosebit de dificil atât ca formă (o formă triunghiulară neregulată având o bucată lipsă pe latura lungă, la mijloc - un teren aparținând altui proprietar) cât și ca natură a solului (compus atât din rocă cât și din aluviunile pârâului din apropiere). La acestea se adaugă o pantă accentuată a terenului - între punctul de minim și cel de maxim al cotelor de nivel fiind o diferență de 12m. Tema de proiectare a adus alte provocări, fiind cerute 344 apartamente (dintre care 36 reveneau primăriei), dotări comunitare, piscină și locuri de parcare pentru fiecare apartament în subsol.

În ciuda constrângerilor datelor de temă, proiectul reușește să redea fiecărui apartament o vedere liberă către munte și natură, cu ferestre și balcoane largi. Planul general și cel al apartamentelor a fost conceput astfel încât să fie reduse la maximum spațiile de circulație și cele comune, iar prin conformarea eficientă a structurii de rezistență s-a obținut un raport bun între suprafața utilă totală și volumul construit.

În 2007 contextul loc-timp a generat o plastică bazată pe tectonicitate și materiale ceramice (klinker și țiglă) cu o stereotomie ce preia ideea de model decorativ transformând-o în pattern.

În 2022 estetica se schimbă, punându-se accent pe reciclare și parametri de eficiență energetică.

Cu acest proiect am reușit să realizăm o punte intre ani.