ro | en
Edenholz Residence
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective”

Edenholz Residence

Autori: arh. Roxana Dan (lead author), arh. Răzvan Deju, arh. Alcora Nausica Balaban, arh. Ancuța Ionescu, Jacqueline Neacsu
Birou de proiectare: Studium on Space

Colaboratori:
Structura: Fractil Construct SRL
Execuție: Duplex SA
Beneficiar: Duplex SA
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Proiectul de locuințe individuale s-a concretizat în urma explorării dimensiunii comunitare a locuirii. Cu un raport echilibrat între spațiul privat și cel public, locuințele stabilesc o legătură între cei ce le locuiesc. Ansamblul “Edenholz Residence” se află în imediata apropiere a Bucureștiului, la aproximativ 20 km de centrul orașului, în localitatea Tunari. Zona populată relativ recent de locuințe a oferit un prilej bun pentru o abordare diferită, o strategie în care individul nu se mai rezumă la limitele propriului cămin, ci este legat prin obiectul de arhitectură de comunitatea din care face parte. Echipa a tratat acest subiect ca fiind materializarea unei stări mentale de care cu toții avem nevoie, mai ales acasă – apartenența.
Într-o societate în care pare că se evită din ce în ce mai mult proximitatea, în care pare că am lăsat în urmă dorința de unitate, soluția de locuire propusă vine ca o reamintire a faptului că suntem în siguranță, mai ales în comunitate. Astfel, plecând de la o atmosferă, proiectul a dezvoltat o axă efervescentă, ideea unei zone comune în care locuitorii să ia contact unii cu ceilalți constant. Proiectul propune o reconsiderare a spațiului destinat comunității, un spațiu care lipsește cu desăvârșire în această zonă nou dezvoltată. Astfel au apărut curțile deschise din fața ansamblului ca o oportunitate de a relaționa cu ceilalți membri ai comunității. Zona verde, o mică grădină, precum și spațiul acoperit continuu, trotuarul, sunt elementele care asigură o normalitate a locuirii în comunitate.
Odată cu definirea așteptărilor noastre asupra temei spațiului de locuit, căutarea a continuat în rândul celor ce sunt interesați să ocupe un asemenea tip de imobil. S-au investigat așteptări și nevoi diverse, la nivelul pieței, în rândul dezvoltatorilor și în special al clienților. Așadar, rolul arhitecților în acest proiect a fost unul de mediere, responsabil cu echilibrarea eficientă a necesităților și a satisfacerii acestora, la standarde ridicate. Echipa a căutat constant scenarii de locuire pentru a stabili un punct comun, un fundament stabil ce poate oferi flexibilitate beneficiarului. Astfel, proiectul a generat un număr de 9 posibile variabile, poziționate într-o modalitate ce satisface viața privată, o constantă orientare în oglindă pentru a obține intimitate în cadrul ansamblului. Orientarea în oglindă a construcțiilor nu doar asigură segregarea zonelor funcționale cu caracter diferit, ci facilitează și iluminarea tuturor spațiilor de locuit.
Configurarea proiectului s-a conturat în lipsa unor clienți finali la acel moment, fapt ce a oferit libertatea tratării subiectului după rânduiala și viziunea membrilor echipei, împreună cu dezvoltatorul. Proiectul a propus o jonglare constantă între arhitectură, tipologia casei pasive și durabilitatea materialelor. Exercițiul echipei a constat într-o etapă preliminară, de stabilire a unui fond comun, urmând ca studiul asupra spațiului interior să continue, odată cu apariția clienților reali. Etapa ulterioară a constat în configurarea spațiilor de locuit cu atenție la nevoile individuale ale beneficiarilor, evitându-se prin această etapizare situația uzuală în care clientul este privat de oportunitatea personalizării viitoarei locuințe.
Un alt punct esențial în dezvoltarea ansamblului îl constituie atenția acordată eficienței energetice și sustenabilității.
Atenția s-a concentrat asupra integrării sistemelor alternative de energie, aspect pe care îl considerăm important în încercarea de a crea comunități longevive. Fiind utilizate panouri fotovoltaice, pompe de căldură și metode actuale de încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare, locuințele țintesc către o eficiență energetică ridicată. Alegerea materialelor a reprezentat, de asemenea, un efort în asigurarea durabilității, fiind selectate finisaje cu o durată de viață îndelungată.
Sintetizând, ceea ce diferentiază acest proiect imobiliar este efortul de a integra individualitatea fiecărui client într-un fond comun, perceput unitar și omogen. Acest demers a avut ca scop final confortul, lăsând în urmă compromisul și punând nevoile omului mai presus de profitabilitate.