ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2009 » Urban planning: Case studies in Romania and the Netherlands
Ediţia '09: prezentare | înscriere | proiecte | premii | imagini

MODIFICARE DE PROGRAM

Miercuri, 20 mai 2009, ora 18:00, Sala Dalles

Prezentarea Urban planning: Case Studies in Romania and the Netherlands susţinută de Arh. Meta van Drunen (NL)

Ce înseamnă masterplan urbanistic în Olanda? Şi cum poate o viziune urbanistică servi ca instrument pentru planificarea spaţiilor urbane? Acestea sunt întrebările care îşi caută răspuns în prezentarea unor studii de caz de planificare urbană din România şi Olanda.
Contextul curent al Olandei, în materie de planificare urbană va fi introdus printr-o scurtă trecere în revistă a tradiţiei îndelungate de planificare şi politici urbane din Ţările de Jos şi prin prezentarea unor exemple relevante de practici contemporane în urbanismul olandez.

Ce înseamnă însă un masterplan urbanistic în România?

Din noiembrie 2008, arhitecta Meta van Drunen face parte dintr-o echipă de experţi urbani care asistă administraţia oraşului Timişoara în dezvoltarea unei viziuni urbanistice pe termen lung. Abordarea şi procesul de implementare a strategiei pentru Timisoara vor fi prezentate în contextul local şi naţional al României.

Prezentarea urmăreşte să demonstreze nevoia de abordări urbane integrate propunând în acelaşi timp o reflecţie asupra modalităţilor în care urbanismul ca profesie poate contribui la dezvoltarea unui mediu sustenabil şi locuibil, în care cetăţenii se simt în largul lor în spaţii care oferă alternative confortabile pentru locuire, lucru şi joacă.

+4

Miercuri, 20 Mai a.c, datorata unor motive de ordin personal, conferinta arh. Dennis Kaspori Could we have a little more friction?Please! a fost inlocuita de prezentarea Urban Planning: case studies in Romania and the Netherlands, sustinuta de arh. Meta van Drunen. Dna van Drunen face parte, cu incepere din anul 2008, „dintr-o echipa de experti urbani care asista administratia orasului Timisoara in dezvoltarea unei viziuni urbanistice pe termen lung”. In interventia d-sale, arhitecta a prezentat, mai intai, o serie de aspecte din urbanismul olandez contemporan, in care a insistat asupra conceptelor atasate urbanismului evocat - ecologia si latura sociala - acestea fiind, de fapt, doua din cele mai prezente componente ale preocuparilor arhitectilor din Olanda. Aceste concepte au fost „demonstrate” de prezentari concrete ale unor realizari urbane importante, insistandu-se asupra conditiilor in genere nefavorabile ale tinutului si climatului din tara arhitectei; cu toate acestea, mai bine-zis folosind in spirit creativ aceste impozitii ale mediului si solului, solutiile descoperite si implementate au dus la rezultate din cele mai impresionante si de o calitate urbana remarcabila. In incheierea interventiei d-sale, dna van Drunen a tinut sa prezinte spectatorilor si cateva din opiniile sale despre posibilitatile urabnistice si arhitecturale ale orasului Timisoara.


Conferinţa Dennis Kaspori – Could We Have A Little More Friction? PLEASE! , programată pentru miercuri, 20 mai la ora 18:00, la Sala Dalles, a fost amânată de către Dl. Kaspori din motive personale.
Consultaţi www.anuala.ro pentru detalii despre reprogramarea evenimentului

Conferinţa susţinută de arhitect Dennis Kaspori, The Maze Corporation

20 mai 2009, Sala Dalles, ora 18.00

Conferinţa face parte dintr-un program susţinut de Ambasada Olandei, care vizează promovarea arhitecturii contemporane olandeze şi schimbul de experienţă româno-olandez în domeniul public urban.

Dennis Kaspori (Heerlen, Olanda, 1972) este arhitect şi fondator al „The Maze Corporation”, un birou dedicat cercetării şi proiectării în domeniul regenerării urbane şi al locuirii. Proiectele sale se concentrează pe dezvoltarea unor practici arhitecturale angajate, sustenabile, a unor modele organizaţionale alternative şi a unor „instrumente” care să faciliteze interacţiunea şi implicarea cetăţenilor în procesele urbane. Articolul „A communism of ideas, towards an architectural open source practice” este un manifest în acest sens şi a fost publicat în revista „Archis”. |n 2005, a colaborat cu artista Jeanne van Heeswijk pentru proiectul „Face Your World Slotervaart” din Amsterdam, realizând împreună un joc pe calculator care să le permită tinerilor să devină designeri urbani pentru cartierele în care trăiesc. Un an mai târziu, a lansat „Rotterdam Index (RIX)”, o platformă interactivă on-line, care funcţionează ca un monitor al anumitor zone ale oraşului.

Prezentarea de la Bucureşti se va concentra pe importanţa intervenţiilor culturale ca forme de angajare comunitară, socială. Arhitectul va prezenta şi discuta modalităţile în care arhitecţii pot permite colectivităţilor să se implice activ în proiectarea şi remodelarea oraşelor, stimulând şi generând o nouă formă de urbanism.