ro | en
Anuala de Arhitectură » Ediţia 2009 » In favour of public space
Ediţia '09: prezentare | înscriere | proiecte | premii | imagini

In favour of public space

Expoziţia „In Favour of Public Space”, produsă de Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB), va fi deschisă pe întreaga perioadă a Anualei (14-28 mai) în spaţiul de la etaj al Sălii Dalles şi va prezenta detaliat proiectele câştigătoare ale celei de-a cincea ediţii a Premiului European pentru Spaţiu Public Urban, precum şi o selecţie de materiale de la cele 174 de proiecte înscrise în concurs (din 132 de oraşe europene) la ediţia din 2008.

Cu o structură clară, concisă, expoziţia va aduce în atenţia publicului bucureştean proiecte din întreaga Europă şi va prezenta totodată activitatea CCCB în privinţa revitalizării urbane şi culturale a cartierului El Raval din Barcelona.

În cadrul expoziţiei, vor exista două zone speciale: o zonă de lectură cu publicaţii reprezentative legate de teoretizarea şi planificarea spaţiului public şi o zonă cu acces la internet, unde va putea fi consultată on-line arhiva de proiecte publice a CCCB şi site-ul centrului, unde pot fi vizualizate conferinţe tematice. De asemenea, vor fi proiectate două filme: unul care prezintă activitatea juriului şi modul în care a avut loc procesul de selecţie şi un altul care descrie diverse intervenţii publice. O atenţie specială va primi proiectul câştigător al ediţiei de anul trecut: Piaţa publică din Barking, un proiect realizat de tânărul birou de arhitectură muf, care face parte dintr-un program oficial al Primăriei de construire şi de reabilitare a 100 de spaţii publice în Londra.

După importantul proiect „Recucerirea Europei” din 1999, pentru a încuraja şi promova soluţiile valoroase pentru spaţiile urbane publice europene, CCCB a creat Premiul European pentru Spaţiu Public Urban care se acordă din doi în doi ani unor proiecte cu valoare civică deosebită. În timp, s-au alăturat iniţiativei toate instituţiile europene de prestigiu dedicate arhitecturii, precum şi Comisia Europeană care a sponsorizat o arhivă on-line ce cuprinde în prezent peste 350 de proiecte. Într-un context urban în plină transformare cum este în prezent cel al Bucureştiului, se simte pregnant nevoia unui noi definiri şi organizări a spaţiului public. Expoziţia „In Favour of Public Space”, care va cuprinde şi o serie de materiale reprezentative legate de experienţa CCCB în legătură cu oraşele contemporane, va constitui astfel un prilej de reflecţie şi dezbatere asupra viitorului spaţiului public bucureştean şi asupra identităţii europene a acestuia.

Mai multe detalii despre activitatea CCCB puteţi afla pe: www.cccb.org.