Memorialul Eroilor Neamului

Autor: arh. Bogdan Constantin NEAGU
Birou de proiectare: NBC ARHITECT

In contextul aniversarii " Centenarului Parcului Carol I", prin Hotararea de Guvern nr.654/24.05.2006 s-a aprobat amenajarea " Memorialului Eroilor Neamului " in Parcul Carol I. Cu aceasta ocazie s-a lansat Concursul Amenajarea " Memorialului Eroilor Neamului " de catre Ministerul Culturii si Cultelor prin Oficiul National al Monumentelor Istorice.

Tema concursului a fost :

  1. Reamplasarea Mormantului Ostasului Necunoscut pe locul initial (din 1923);
  2. Ambientarea monumentului construit in deceniul 7 al secolului XX (fost mausoleu);
  3. Amenajarea expozitionala a hemiciclului.

In urma jurizarii a fost premiata solutia prezentata mai jos, solutie ce urmeaza sa fie pusa in opera pe parcursul a doua faze:

  • Faza I ce va cuprinde punctele 1 si 2 din tema (executata pana la finalul anului 2007)
  • Faza II ce va cuprinde punctul 3 din tema NEEXECUTATA INCA

Repozitionarea " Mormantului ostasului necunoscut "

" Mormantul ostasului necunoscut " va fi reamplasat in axul ansamblului, la distanta de 7.5m fata de Monumentul existent. Va fi detasat de platformele existente pe o platforma de 7.04m x 24.60m inserata in pachetul existent de trepte la -0.78m fata de platforma baza a Monumentului si la 0.65m fata de platforma de defilare. Va avea ca fundal un parapet de 1,88m fata de platforma sa si de 1.10m fata de platforma baza a Mausoleului. Contrastul cromatic fata piatra bej a Mormantului va fi obtinut prin placarea parapetului si a platformei suport cu granit Negru Absolut Mormantul este amplasat conform cerintelor organizarii ceremoniei militare: minim 10m pana la locul in care asculta imnul garda de onoare, peste 15m pana la traseul defilarii garzii de onoare. Cei 9,65m liberi de o parte si de alta a Mormantului asigura spatiul pozitionarii persoanelor oficiale in timpul ceremoniei.

Amenajare interior Mausoleu:

In cele 14 nise se vor amplasa videoproiectoare independente ce vor sustine vizual si auditiv momentele de istorie carora le sunt dedicate aceste spatii. Harti, harti dinamice, fotografii, filme, puneri in scena, discursuri, explicari de strategie, etc vor fi proiectate pe panouri albe 1m x 1.40m pe peretele fundal al fiecarei nise. Din cauza acusticii speciale a salii, sunetul va fi transmis in casti pentru fiecare alveola asigurand intimitate si focalizare locala. Videoproiectoarele insotite de DVD player-e vor fi amplasate in bolta fiecarei nise, fiind mascate de panouri orizontale plasate la baza fiecarei bolte. Lumina provine doar de la panourile de prezentare. In centrul spatiului Monumentului pe o placa circulara cu R=2.78m, H=0.17m (ce va inlocui octogonul existent), va fi amplasat grupul statuar " Pe aici nu se trece ", pe un soclu circular placat cu granit Negru Absolut (R=0.53m, H=0.51m). Golul central va fi bordat la cota ±0.00 mde semisfere din bronz cu raza de cca 5-10 cm.

Hemiciclul

Functiunea propusa este cea de memorial iar spatiul interior va fi conformat pentru redarea prin materiale grafice, proiectii, a datelor legate de trei momente importante a istoriei nationale : Razboiul de Independenta 1877-1878, Primul Razboi Mondial 1914-1919 si Al Doilea Razboi Mondial 1941-1945.

Rezolvare spatiala si materiale folosite

Chiar daca spatialitatea tronsoanelor este aproape identica, prin amenajarea lor diferita, ele se vor identifica cronologic, daca tinem cont de sensul parcursului, cu cele trei razboaie :

  • Tronsonul 1: Razboiul de Independenta 1877-1878
  • Tronsonul 2: Primul Razboi Mondial 1914-1919
  • Tronsonul 3:Al Doilea Razboi Mondial 1939-1945.

Tronsonul 1(T1)

Pe portiunea din imediata vecinatate a intrarii, de o parte si de alta, din centrul niselor vor iesi in consola 64 de grinzi de lemn masiv de stejar, avand o lungime totala de 1.20m, iar in capat gravate locul bataliilor importante din perioada 1877-1845. In continuare tot la al doilea sir vertical de nise, ultimele nise vor fi unite printr-o grinda de lemn masiv de stejar.Tot aici la 0.84m de la nivelul pardoselii va fi dispus, pe ambele parti, cate un panou avand o inaltime de 1.55m si o lungime de aproximativ 26m.Acesta va fi realizat din PAL pe structura metalica fiind compus din mai multe module. Panoul (P01) va constitui suportul expunerii mai multor materiale grafice avand rolul de a informa prin texte, imagini asupra Razboiului de Independenta. In dreptul iesirii din primul tronson, un panou (Pi), avand latimea de 1.22m si inaltimea de 3.44m, are rolul de a opri lumina exterioare din portic sa patrunda in spatiul expozitional.Acesta este realizat din gips carton pe structura metalica fiind inscriptionat cu materiale grafice. Pardoseala existenta va fi vopsita cu vopsea epoxidica de culoare neagra.

Tronsonul 2(T2)

La jumatatea parcursului este realizata o zona simbolica, marcata prin trecerea printr-un cadru (C1)realizat pe toata inaltimea tronsonului.In interiorul cadrului au loc proiectii atat pe peretii laterali, cat si pe tavan si pardoseala. Pardoseala existenta este vopsita cu vopsea epoxidica neagra. Panourile sunt luminate prin corpuri suspendate de plafon.Nivelul de iluminare al incaperii este dat de lumina reflectata a corpurilor ce lumineaza panourile si de lumina rezultata din proiectii.

Tronsonul 3(T3)

Expunerea imaginilor si a textelor se face prin intermediul unor panouri-P04 (2.20X1.07m) dispuse pe ambii pereti la 83 cm de pardoseala.. Pentru proiectii sunt folosite atat panouri avand o conformare aparte (P05), cat si niste "tuburi" de proiectie iesind din plafon in capatul carora sunt dispuse proiectoarele. Tuburile in numar de 5, difera intre ele prin lungime : Totodata acestea corespund anilor de razboi 1941, 1942, 1943, 1944, 1945 . Parcursul ascendent, reprezentand luptele pe frontul de Est, este urmat, dupa momentul 23 august 1944 de un parcurs descendent, reprezentand luptele pe frontul de Vest. Cadrul (C2), care marcheaza acest moment de rascruce, este suportul unor proiectii atat pe peretii laterali cat si pe pardoseala. Peste pardoseala existenta va fi realizata o rampa din OSB, pe structura metalica. Aceasta urca cu o panta de 4% , atingand cota maxima 0.98m in dreptul cadrului de proiectie C2, dupa care coboara cu o panta de 11% spre iesire.Aceasta are ca strat de uzura vopsea epoxidica neagra, si alba unde intersecteaza cadrul de proiectie.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2018, secţiunea Amenajări de interior
Amenajari interioare Duplex Forest Residence
arh. Bogdan Constantin NEAGU, Laurentia POPESCU
Ediţia 2018, secţiunea Proiecte de arhitectură
Kinetic Parc Cluj
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2017, secţiunea Arhitectura locuinței
Locuinte colective Iancu Nicolae
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2017, secţiunea Arhitectura spațiului interior
Amenajare sediu central Mega Image
arh. Bogdan Constantin NEAGU, arh. Daniela STANCIUCU
Ediţia 2017, secţiunea Cercetări și viziuni prin arhitectură – intervenții și experimente de arhitectură
Biserica in Copenhaga
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2016, secţiunea arhitectură socio-culturală
Centru spa Zenith
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2016, secţiunea arhitectura spațiului interior
Amenajare interioara centru spa Zenith
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2016, secţiunea arhitectura spațiului interior
Amenajare interioara vila M
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura rezidențială / locuințe individuale
Locuință str. Sandu Aldea
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea restaurare
Nominalizare
Showroom str. Sfinților
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea restaurare
Locuință str. Washington
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea reabilitare și conversie
Nominalizare
HD Mall
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura neconstruită / Proiecte neconstruite
Turn de control Aeroport Cluj
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura neconstruită / Proiecte neconstruite
Casa Muzicii Ungare, Budapesta
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura spațiului interior / Amenajări de interior
Premiul Ferro
Amenajare curte interioară Andreea R.
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura spațiului interior / Amenajări de interior
Locuință str. Washington
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2015, secţiunea arhitectura spațiului public și urbanismul
Premiul Semmelrock
Piața Justiției
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2014, secţiunea studii și proiecte
Piața Justiției
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2014, secţiunea studii și proiecte
Propunere pavilionul României la Expo Milano 2015, Italia
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2014, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală Zamora
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2014, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală Rareș
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea studii și proiecte
Piața Justiției - propunere remodelare urbană
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală "casa mov"
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală Claudiu
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală Mibe
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință colective Petoffi Sandor
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea design / design de obiect
Nominalizare
Design mobilier urban - bancă rotativă
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea design / amenajări interioare
Locuință individuală „Casa mov”
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2013, secţiunea design / amenajări interioare
Amenajare brutarie & patiserie Pain Plaisir
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2012, secţiunea studii și proiecte
Locuință individuală P
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2012, secţiunea studii și proiecte
Concurs internațional Bibliotecă NUK II
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2012, secţiunea studii și proiecte
ThyssenKrupp Elevator Architecture Award Istanbul
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2012, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală Leca
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2012, secţiunea arhitectură / locuințe
Imobil locuințe colective P+2E+M
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2012, secţiunea design / amenajări interioare
Nominalizare
Amenajare interioară Plafar
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2011, secţiunea amenajări interioare
Amenajare interioară birouri Ericsson
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2011, secţiunea studii și proiecte
Concurs Memorialul Păcii – Strâmtoarea Bering
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2011, secţiunea studii și proiecte
Concurs extindere Biblioteca Națională Cluj
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2011, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală Șerban
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2011, secţiunea arhitectură / locuințe
Locuință individuală Laurențiu
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Locuință unifamilială Corbeanca
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2010, secţiunea arhitectură
Locuință unifamilială
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2010, secţiunea amenajări interioare
Nominalizare
Design corp de iluminat FRAME
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2010, secţiunea amenajări interioare
Amenajare interioară centru de conferințe Golden Tulip Mamaia
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2010, secţiunea amenajări interioare
Reamenajare salon Monalisa
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2010, secţiunea amenajări interioare
Reamenajare bar de zi Golden Tulip Times
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2009, secţiunea arhitectură
Nominalizare
Locuință individuală cu birou – str. Hagi Ghiță
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2009, secţiunea arhitectură
Locuință individuală – Ștefănești
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2009, secţiunea amenajări interioare
Amenajări interioare salon înfrumusețare Artemis
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2009, secţiunea amenajări interioare
Amenajări interioare salon înfrumusețare Junona
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2009, secţiunea amenajări interioare
Amenajări interioare salon înfrumusețare Perla
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2008, secţiunea studii și proiecte
Locuință unifamilială Breaza
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2008, secţiunea studii și proiecte
Salon înfrumusețare P+3 – Calea Dorobanților, București
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2007, secţiunea arhitectură
VILA CUB
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2007, secţiunea amenajări interioare
RESTAURANTE HOTEL FANTASY MAMAIA
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2007, secţiunea fotografie de arhitectură
FOTOGRAFII TUNISIA
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2006, secţiunea arhitectură
Locuință unifamilială
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2006, secţiunea amenajări interioare
Extindere, modernizare și amenajări interioare Hotel Junona, Jupiter
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2004, secţiunea arhitectură
Extindere, înălțare, consolidare locuință unifamilială
arh. Bogdan Constantin NEAGU
Ediţia 2004, secţiunea amenajări interioare
Amenajare interioară și design mobilier, locuință unifamilială
arh. Bogdan Constantin NEAGU