Emil Ivănescu
Pentru prima dată în cele unsprezece ediții ale Anualei de Arhitectură București, evenimentul iese în stradă și reușește să fie expus publicului larg. Ceea ce urmează să fie oferit trecătorilor și vizitatorilor de pe Strada Lipscani, în Centrul Vechi, sunt proiectele câștigătoare și nominalizate ale Anualei. Cu alte cuvinte, acele proiecte care au fost considerate de Juriul internațional al Anualei ca fiind cele mai bune. În felul acesta, organizatorii Anualei de Arhitectură București 2013 își doresc să mediatizeze produsul cel mai bun de arhitectură către bucureșteni printr-o comunicare directă și convingătoare.
Acest prim eveniment, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, va constitui un proiect-pilot al OAR București, prin care se dorește să se realizeze un adevărat safari expozițional urban de arhitectură contemporană romanească nu numai în București, ci și în țară, și în străinătate.
Dispozitive urbane: un proiect pilot
Partenerii Anualei deArhitectură, Wienerberger, Tondach, Semmelrock , precum și Piastrelle, au realizat câteva dispozitive urbane care, introduse pe strada Lipscani, alături de expozoarele proiectelor premiate și nominalizate la Anuala de Arhitectură București 2013 și a pavilionului “Poiana lui Iocan”, asigură un bun flux urban.
“Stone Skateboard”, “Olane” (dezvoltat împreună cu arhitecta Ileana Săvescu) și “Biblioteca Urbană de Arhitectură” sunt începutul unui proiect-pilot pe care organizatorii Anualei, împreună cu producătorii de material de construcții și Primăria Capitalei, vor încerca să-l dezvolte anul viitor.