ro | en
  • Nominalizare la secțiunea „Amenajări interioare”

Pomul cu vrăbii

Autori: arh. Cristian - Daniel Borcan, Axinte ALEXANDRU
Birou de proiectare: STUDIO BASAR

Comentariul autorului

Ascultă ce Vezi

Autori instalaţie: studioBASAR (arh. Alex Axinte si arh. Cristi Borcan)
Grafica panou: Anca Benera, Arnold Esteban
Inspiraţie poveste: Dorel Ruşti, Mariana Celac, Florin Mihăilescu
Voce telefon: Cătălin Rulea
Date tehnice: Panouri din structură de lemn de brad de 6x6cm, placate cu plăci de OSB de 20mm.

Instalaţia a făcut parte din proiectul Ars Telefonica, curatori Alina Serban, Anca Benera, Arnold Esteban, Catalin Rulea, ce s-a desfăşurat între 23 si 27 septembrie 2008 la Centrul de Introspecţie Vizuală, Bucuresti (www.pplus4.ro).

Într-un decor urban ornat cu împletituri de cabluri atârnate de stâlpi, care stau aplecaţi peste garduri sudate, indecis înfipte printre pişcoturi sparte şi asfalt crăpat, pe lângă panouri colorate, table şi capre metalice legate cu lanţuri de bordură se camuflează până la transparenţă zeci de cabine telefonice. Carcase părăsite şi din ce în ce mai inutile, lăsate în urmă de avansul tehnologic, o specie urbană pe cale de dispariţie, cabinele telefonice stau aruncate în debaraua cu nimicuri ce se numeşte acum spaţiul public bucureştean.

Am instalat în zona Pieţei Universităţii o structură ca o pelerină roşie ce înveleşte o cabină telefonică invizibilă transformând-o într-un popas temporar: o platformă cu loc de stat, loc de ascultat şi de privit oraşul. Odată intrat în pavilionul delimitat geometric din aglomerarea urbană, se putea asculta la telefonul public încă funcţional, istoria unui nume, Pomul cu Vrăbii care se referea în trecut la zona din jurul Fântânii de la Universitate.

Afirmăm astfel recuperarea şi documentarea memoriei minore ce aparţine în egală măsură unui loc încărcat de monumente şi de simboluri emoţionale majore, cât şi promovarea unei noi atitudini asupra design-ului în spaţiul public.



Alte lucrări cu aceiași autori: